Annie en Bertus Gepken samen met burgemeester Van Oosterhout bij een aantal orgels die Bertus heeft gemaakt (foto Bennie Wolbers).
Annie en Bertus Gepken samen met burgemeester Van Oosterhout bij een aantal orgels die Bertus heeft gemaakt (foto Bennie Wolbers).

Emmenaren Annie en Bertus Gepken vieren diamanten huwelijksfeest

Algemeen

EMMEN - Burgemeester Eric van Oosterhout heeft begin deze week een bezoek gebracht aan Annie Jansen en Bertus Gepken in Emmen. Hij feliciteerde het paar met hun 60-jarig huwelijksfeest een paar dagen eerder.

De diamanten mijlpaal is uitgebreid gevierd door het echtpaar. Samen met kinderen, kleinkinderen, achterkleinkinderen en vrienden werd er een meerdaags feest van gemaakt. Thuis, maar ook met een heerlijke brunch in Hotel Emmen. Het bezoek van Van Oosterhout was de afsluiting. Onder het genot van een kop koffie en gebak werd teruggegaan in de tijd en besproken hoe het allemaal is begonnen.

Annie en Bertus zaten als kind op dezelfde lagere school. Bertus stond elke morgen op de hoek van de Franciscusstraat en Sint Gerardusstraat op Annie te wachten, die vanaf de Angelsloërweg kwam. Samen liepen ze het laatste stukje naar school. Hun samenzijn werd na de lagere school even onderbroken door werk van Annie en de dienstplicht van Bertus. Daarna bloeide de jeugdliefde op en werd de verkering weer serieus. Dat duurde vijf jaar en eindigde in een huwelijk in het gemeentehuis van Emmen. Het paar kreeg twee zonen en inmiddels zijn er vijf kleindochters, twee achterkleindochters en één achterkleinzoon.

Annie Jansen werd geboren aan de Angelsloërweg in Barger-Oosterveld als zesde kind in een rij met nog vier zussen en twee broers. Na de lagere school ging ze werken in Groningen als interieurverzorgster en daarna was ze een paar jaar werkzaam in de verpleging in het ziekenhuis in Leeuwarden. In haar jeugd zat Annie op gymnastiek, want zij mocht als vrouw van haar ouders niet sporten en gym was volgens haar vader geen sport.

Bertus Gepken groeide op aan de Sint Franciscusstraat in Barger-Oosterveld in een gezin met drie zussen en vier broers. Hij was de oudste. Bertus bleek net twee maanden te jong voor de ambachtsschool en moest daarom na de lagere school direct aan het werk op de dorsmachine. Op 14-jarige leeftijd kwam hij als hulpje bij melkboer Menzen terecht en ging in Emmermeer venten op de bakfiets. Het werken aan motoren was een grote hobby van hem en hij werd daarom bromfietsmonteur bij Arnold Lubbers. Tussendoor volgde Bertus nog een cursus bankwerken. Toen de animo voor bromfietsen minder werd door de komst van de auto, begon hij een melkzaak en bleef dat bleef Bertus doen tot aan zijn pensioen. Doordat knutselen en figuurzagen ook een passie waren, kwam er ook tijd voor nog een hobby en dat is draaiorgels bouwen. Inmiddels staan er al een paar kleine maar ook al een grote in de schuur en is er is weer een kleine in de maak. Op een van de orgels kan Bertus ook het clublied van FC Emmen laten horen.