Een nevelige zonsopkomst boven het Bargerveen (foto meetingnature.nl).
Een nevelige zonsopkomst boven het Bargerveen (foto meetingnature.nl).

Fietstocht door het Bargerveen op Vaderdag

Algemeen

ZWARTEMEER - Het Internationaal Natuurpark Moor-Veenland en Staatsbosbeheer organiseren zondag 19 juni, op Vaderdag, een fietstocht door het Bargerveen. 

De deelnemers vertrekken bij het beheergebouw in Zwartemeer, waar vooraf een verfrissend, biologisch drankje wordt geserveerd. Vanaf hier gaat het naar de grootste schaapskooi van Nederland aan de rand van Weiteveen. Hier staat een korte bezichtiging op het programma. Vervolgens gaat de tocht helemaal rondom het hoogveengebied. 

Er wordt gereden over de fietspaden bovenop de inmiddels overal aangelegde, hogere zand-leemkades langs de bloeiende dopheidevelden. Onderweg vertelt een gids over het landschap, de rijke natuur en cultuur en over de dieren en planten van het unieke Natura-2000 gebied. 

Via het nieuwe ‘Swarte Meer’ aan de noordkant van het Bargerveen komen de deelnemers na ruim twee uur terug bij het beginpunt. De lengte van de tocht bedraagt ongeveer 20 kilometer. Het beginpunt is Staatsbosbeheer Veenland, Kamerlingswijk 83 OZ in Zwartemeer. Deelnemers dienen door te rijden tot aan het einde van de Kamerlingswijk, voorbij de kerk, bij een kleine rotonde.

Het vertrek is om 14.00 uur, de terugkeer rond 16.30 uur. Aanmelding is verplicht. Dit kan door een bericht te sturen naar e.bloeming@staatsbosbeheer.nl of te bellen met 06 53199389. De kosten bedragen 8,50 euro (5 euro voor kinderen tot 12 jaar). Dit is inclusief het drankje. De deelnemers wordt aangeraden een verrekijker en/of fototoestel mee te nemen. Meer informatie is te vinden op www.meetingnature.nl.