Een fietstocht maken onder leiding van een gids door het Bargerveen? Het kan zaterdag 29 augustus (foto: Meetingnature).
Een fietstocht maken onder leiding van een gids door het Bargerveen? Het kan zaterdag 29 augustus (foto: Meetingnature).

Excursies in Bargerveen

Algemeen

WEITEVEEN - Natuurpark Moor-Veenland organiseert binnenkort samen met Staatsbosbeheer twee excursies. Het gaat om een uitstapje per fiets en een zoektocht naar geneeskrachtige kruiden.

De fietstocht door het Bargerveen staat zaterdag 29 augustus op het programma. Met een relatief kleine groep van maximaal 20 deelnemers fietst men vanaf de schaapskooi in Weiteveen over de nieuwe fietspaden door en langs de randen van het hoogveengebied. De gids vertelt vooral over de vele herinrichtingsmaatregelen die de laatste jaren zijn uitgevoerd om het zeldzame hoogveen te behouden, te herstellen en zelfs weer te laten groeien. Mede dankzij deze maatregelen ligt er inmiddels een gedegen fietspadennet en fietst men, indien mogelijk, ook over de nieuw aangelegde Duitse grenskade in het oostelijke deel van het Bargerveen. Na terugkomst kan men op eigen gelegenheid genieten van een hapje en drankje bij Restaurant Bij Wollegras. 

In verband met de corona-uitbraak is het aantal deelnemers beperkt. Aanmelden is verplicht en kan via e.bloeming@staatsbosbeheer.nl. Men vertrekt om 13.30 uur bij de Schaapskooi Weiteveen aan de Ambachtsweg 3. De kosten bedragen 4 euro per persoon. Kinderen tot 14 jaar rijden gratis mee.

Zondag 30 augustus treedt men in de voetsporen van Zuster Engel en gaat men op zoek naar geneeskrachtige kruiden in het veen. Zuster Engel, officieel Zuster Maria ter Engelen van de Orde Franciscanessen, is een echte beroemdheid in het dorp Weiteveen. Van 1932 tot 1995 woonde zij als buurtzuster in het klooster, dat nu als Veenloopcentrum en B&B dienst doet. Ze was erg goed in de kruidengeneeskunde en maakte zelf zalfjes en medicijnen. Hiermee liep ze soms wel tot 15 kilometer, ook ‘s nachts met een lantaarn door het ruige veenlandschap over onbegaanbare zandpaden, om zieke mensen te helpen. De gidsen en medicinale plantenexperts Dr. Silke Hirndorf en Ute Dederer nemen de deelnemers mee in de voetsporen van Zuster Engel. Zij laten de medicinale planten zien die men onderweg tegen komt.

Ook hiervoor geldt dat aanmelden verplicht is. Dat kan via swinters@gmx.de. Men start om 14.00 uur bij het Veenloopcentrum Weiteveen aan de Zusterweg. De kosten bedragen 4 euro per persoon. Kinderen tot veertien jaar mogen gratis mee.