Het monument bij de 25 oorlogsgraven in Schoonebeek.
Het monument bij de 25 oorlogsgraven in Schoonebeek.

4 mei-herdenking in Schoonebeek

Algemeen

SCHOONEBEEK - Schoonebeek is een van de locaties in Emmen waar op 4 mei de traditionele dodenherdenking plaatsvindt. De ceremonie start om 18.30 uur in de Dorpskerk aan de Europaweg.

Na een korte kerkdienst, het voorlezen van een gedicht en kransleggingen bij het burgermonument aan de Europaweg, volgt een stille tocht naar de oorlogsgraven in Schoonebeek. Hier worden twee minuten stilte in acht genomen, gevolgd door krans- en bloemenleggingen. Er wordt afgesloten met een defilé langs de 25 oorlogsgraven.

Stichting 4 Mei comité Schoonebeek nodigt iedereen uit om de herdenkingsceremonie op 4 mei bij te wonen. In heel Nederland wordt dan stilgestaan bij de burger- en militaire slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en van oorlogssituaties en vredesoperaties daarna. Het thema van de herdenking is per jaar verschillend. Dit keer is dat ‘Vrijheid vertelt: opmaat naar 80 jaar vrijheid’. Met dit thema vraagt het Nationaal Comité aandacht voor de littekens die de Tweede Wereldoorlog achterliet en die nog steeds zichtbaar zijn.