Afbeelding

4 mei-herdenking in Nieuw-Amsterdam

Algemeen

NIEUW-AMSTERDAM - In Nieuw-Amsterdam wordt op 4 mei een herdenkingsbijeenkomst en stille tocht gehouden.

Zoals gebruikelijk in Nieuw-Amsterdam/Veenoord zal ook dit keer een verhaal verteld worden met relatie naar de Tweede Wereldoorlog. Deze keer zal Sandra van Dree–Liefhebber dat doen. Menso Rappoldt zal een toespraak houden over ‘Vrijheid in verbondenheid’, dit jaar het nationale thema van de 4 mei-herdenking. Ook zal het gedicht te horen zijn dat Geja Casu bij dit thema heeft gemaakt. Muzikale medewerking wordt verleend door een ensemble van harmonie Euterpe uit Emmen onder leiding van Martijn Veenstra en de Cantorij van de Zuiderkerk in Nieuw-Amsterdam onder leiding van Willy Misker.

De bijeenkomst wordt gehouden in de Zuiderkerk aan de Vaart ZZ 86, aanvang 19.00 uur. De kerk is open om 18.30 uur. Aansluitend is er een stille tocht naar het herdenkingsmonument op de hoek Jagerslaan/Dreef. Na afloop is iedereen van harte welkom voor koffie of thee in de zaal achter de kerk.

Voorafgaand aan de plechtigheden zullen schoolkinderen ‘s middags witte rozen leggen op de Stolpersteine in het tweelingdorp. De stenen herinneren aan de joodse inwoners die in de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. De kinderen hebben de Stolpersteine de afgelopen weken gepoetst om ze letterlijk weer glans te geven. Ook onderhoudt de schooljeugd de plek rond het herdenkingsmonument.

Het 4 mei-comité in Nieuw-Amsterdam/Veenoord bestaat uit Nanne Bosma, Sonja Westerhuys, Hilly Lanjouw, Harry Bolland, Herman Hemmen, Ina Wittenberg en Willy Misker.