Afbeelding

Energietoeslag aanvragen is nog steeds mogelijk

Algemeen

EMMEN - Niet iedereen die daar recht op heeft, heeft de energietoeslag van 1300 euro aangevraagd. Deze mensen kunnen dat echter nog steeds doen.

De energietoeslag is er voor mensen die een laag inkomen hebben. Bijvoorbeeld mensen met een bijstandsuitkering of alleen AOW. Zij krijgen de energietoeslag automatisch. Maar ook mensen die betaald werk hebben, kunnen een laag inkomen hebben. Mensen voor wie dit geldt, kunnen de energietoeslag zelf bij de gemeente aanvragen.

Maar wat is een laag inkomen? Voor alleenstaanden tussen 21 en 65 jaar is dat ongeveer 1.300 euro per maand. Voor samenwonenden of gehuwden tussen 21 en 65 jaar ongeveer 1.900 euro per maand. Voor gepensioneerden zijn de bedragen iets hoger: ongeveer 1450 euro voor alleenstaanden en 1970 euro voor samenwonenden of gehuwden. Sommige gemeenten houden iets lagere of hogere bedragen aan. Op de website van de gemeente zijn de exacte bedrage te vinden.

Eind dit jaar

In de meeste gemeenten kan men de energietoeslag nog aanvragen tot eind dit jaar. Maar er zijn ook gemeenten die de loketten voor de aanvraag eerder sluiten. Vraag de toeslag daarom snel aan, als men dit nog niet gedaan heeft

De energietoeslag telt niet mee voor het inkomen. De toeslag heeft dus geen gevolgen voor de uitkering. Dat is ook zo voor andere toeslagen en regelingen. Heeft men recht op de toeslag? Dan mag men de toeslag houden. Voor sommige mensen is het aanvragen ingewikkeld. Als dat het geval is, kan de gemeente helpen.