Vocaal Ensemble Magnificat (foto Magnificat).
Vocaal Ensemble Magnificat (foto Magnificat).

Magnificat viert jubileum met Choral Evensong in Grote Kerk Emmen

Algemeen

EMMEN - Vocaal Ensemble Magnificat uit Emmen viert zondag 2 oktober het 30-jarig bestaan. In de Grote Kerk in Emmen zal een feestelijke Choral Evensong plaatsvinden. 

Het koor zong afgelopen zomer nog tijdens meerdere diensten in de imposante Beverley Minster in Engeland. ,,Alle koorleden hebben een bijzondere voorkeur voor Engelse koormuziek. Door naar Engeland te gaan kunnen we ons daarin verder bekwamen en groeien”, legt voorzitter Sander Meijers uit. Dirigent en componist Daniel Rouwkema is het daarmee volmondig eens. ,,Je bent als koor even onderdeel van de eeuwenoude traditie. De rijkdom daarvan hebben we allemaal kunnen zien bij de uitvaart van de Queen.”

In de Grote Kerk van Emmen zingt het koor met regelmaat een Choral Evensong. ,,Daarmee halen we die Engelse traditie naar Emmen. Natuurlijk passen we het iets aan, zodat het past in Nederland, maar in grote lijnen volgen we de liturgie zoals die ook in Engelse kathedralen klinkt”, aldus Rouwkema.

Omdat het koor 30 jaar bestaat heeft de Evensong op 2 oktober een feestelijk karakter met uitbundige en aansprekende muziek. Tijdens de vesper is de première van een nieuwe compositie van Daniel Rouwkema. Speciaal voor het koor maakte hij een nieuw Magnificat. ,,Een Magnificat, dat is de lofzang van Maria, heeft een vaste plek in de Evensong en klinkt dus altijd. Door de eeuwen heen zijn er vele varianten geschreven en het is mooi om daar als componist aan bij te dragen”, aldus Rouwkema.

De vesper begint om 17.00 uur en is gratis toegankelijk. Voorganger is Jan Fischer, oud-voorganger van De Opgang in Emmen-Zuid. Na afloop is er voor alle aanwezigen een receptie ter gelegenheid van het koorjubileum.