Vocaal Ensemble Magnificat uit Emmen.
Vocaal Ensemble Magnificat uit Emmen.

Koor uit Emmen naar Engeland voor kerkoptreden

Algemeen

EMMEN - Vocaal Ensemble Magnificat uit Emmen verblijft van donderdag 21 tot en met dinsdag 26 juli in Engeland. Het koor zal zingen tijdens de diensten in de Beverley Minster, een imposante kerk die gebouwd is tussen de 12e en de 15e eeuw. Beverly ligt in het oosten van Engeland.

Het koor zingt regelmatig een Choral Evensong in de Grote Kerk van Emmen. ,,Dat is een gezongen vesper in de Engelse traditie”, verklaart voorzitter Sander Meijers. ,,Alle koorleden hebben een bijzondere voorkeur voor Engelse koormuziek.” Ook uit de concerten die het koor de afgelopen jaren gaf, blijkt die voorliefde. Zo zong het onlangs de Messiah van Händel, maar daarvoor ook bekende werken van John Rutter. 

,,De beste manier om je te bekwamen in Engelse koormuziek en daarin te groeien, is door naar Engeland te gaan. Door de muziek te zingen op haar geboortegrond, in de kathedralen waarvoor het gemaakt is”, zegt dirigent Daniel Rouwkema, die zelf ook in Engeland heeft gewoond en er als zanger en dirigent heeft gewerkt. ,,Je bent als koor, ook al is het maar voor even, onderdeel van de traditie. Daardoor raak je gevoed en wordt je opgetild.”

Tijdens de reis zingt het koor muziek van grote Engelse componisten zoals Herbert Howells, Herbert Sumsion en John Barnard. Maar ook nummers van bekenden van het continent komen aan bod: Mendelssohn, Mozart en Fauré. Zo biedt het koor een breed repertoire van hoogstaande muziek. 

,,Deze reis is ook een belangrijke oppepper voor ons koor als groep”, zegt Sander Meijers. ,,Zeker na de coronaperiode is het belangrijk om elkaar veel te zien. Om weer samen muziek te maken. En bij een koorreis komt daar natuurlijk ook de nodige gezelligheid bij.”

Op zondag 2 oktober is het koor weer te horen in de Grote Kerk van Emmen. Dan zingt het koor een feestelijke Choral Evensong, waar ook een speciale compositie van Daniel Rouwkema in premiere zal gaan.