Het Berlage Saxophone Quartet.
Het Berlage Saxophone Quartet.

Uitvoering ‘De Rechtvaardigen’ in Grote Kerk Emmen

Algemeen

EMMEN - In de Grote Kerk in Emmen wordt zondag 15 mei het oratorium ‘De Rechtvaardigen’ uitgevoerd door kamerkoor Cappella Amsterdam en het Berlage Saxophone Quartet.

‘De Rechtvaardigen’, gebaseerd op het gelijknamige boek van Jan Brokken, gaat over het verhaal van de Nederlandse consul Jan Zwartendijk. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zette hij zijn leven op het spel voor de vrijheid van anderen. Hij redde duizenden levens van Pools joodse mannen, vrouwen en kinderen die naar Litouwen vluchtten en wanhopig naar een manier zochten om Europa te verlaten. Zwartendijk verstrekte duizenden visa waarmee deze vluchtelingen het land konden verlaten en zo werden gered van de Holocaust.

De muziek van ‘De Rechtvaardigen’ is van de Letse componist Peteris Vasks en de Hongaars-Nederlandse componist Peter Vigh, aangevuld met bestaande muziek van Lera Auerbach en Dmitri Sjostakovitsj. Het gelijknamige boek is in de kerk te koop en kan door de auteur gesigneerd worden. 

De uitvoering begint om 15.00 uur. De toegang is niet gratis. Meer informatie is te vinden op www.grotekerkcultureel.nl.