De Sint Gerardus Majellakerk in Barger-Oosterveld is het doel van de voettocht.
De Sint Gerardus Majellakerk in Barger-Oosterveld is het doel van de voettocht.

Leerlingen Hondsrug College gaan op mini-pelgrimage

Algemeen

EMMEN - Leerlingen van klas 1 van het Hondsrug College in Emmen gaan woensdag 27 maart op mini-pelgrimage. Ze zullen een voettocht maken van de school naar de Sint Gerardus Majellakerk in Barger-Oosterveld.

De wandeling is zo’n vijf kilometer lang en is georganiseerd in samenwerking met de Jongerenwerkgroep Sint Gerardus. De leerlingen kunnen op deze manier kennis maken met de tradities en rituelen rondom Pasen.

Voorafgaand aan de tocht wordt er tijdens de lessen godsdienst en levensbeschouwing uitgebreid stilgestaan bij de betekenis van Pasen. Docent Marian Kieft, één van de initiatiefnemers van de tocht, legt uit: ,,Met deze mini-pelgrimage willen we niet alleen het paasverhaal en de bijbehorende gebruiken belichten, maar ook de diverse redenen waarom mensen pelgrimstochten maken. Of het nu gaat om religieuze motieven, persoonlijke groei of avontuur, elke pelgrim heeft zijn eigen motivatie.”

Ter voorbereiding op de tocht hebben de leerlingen in de les een steen beschilderd die symbool staat voor wat ze in hun leven meedragen. Ook hebben ze op deze manier uiting gegeven aan een wens voor zichzelf, hun naasten of de wereld. De steen zullen ze meenemen op hun tocht en achterlaten bij de kerk. 

De leerlingen vertrekken in groepen vanaf het Hondsrug College naar de kerk in Barger-Oosterveld, waar zij een kaars zullen ontsteken. In de tuin van de kerk lopen de leerlingen langs de veertien kruiswegstaties, die de lijdensweg van Jezus uitbeelden. Familieleden zijn ook uitgenodigd om zich bij de leerlingen aan te sluiten tijdens deze betekenisvolle tocht.