Het aantal WW-uitkeringen in de bouw daalde.
Het aantal WW-uitkeringen in de bouw daalde.

Aantal WW-uitkeringen in Drenthe neemt weer toe

Algemeen

EMMEN - Het aantal WW-uitkeringen in de provincie Drenthe is in september toegenomen.

De sectoren ontwikkelden zich verschillend, met een toename van de WW in detailhandel, groothandel en zorg & welzijn en een afname in bouw, schoonmaak en chemische industrie. Ondanks de toename van de WW in september blijft de arbeidsmarkt krap. Dit maakt het lastig om de vele openstaande vacatures te vervullen, onder andere voor vakmensen die nodig zijn in de energietransitie. Omscholen naar een van de klimaatbanen is dan ook kansrijk.

Eind september telde Drenthe 4.237 WW-uitkeringen. Dat is 1,6 procent van de Drentse beroepsbevolking. Het aantal WW-uitkeringen in Drenthe nam in september toe met 51 uitkeringen (1,2 procent) ten opzichte van vorige maand. Tussen de sectoren was een tweedeling te zien. Vanuit sectoren als bouw, schoonmaak, uitzendbedrijven en chemische industrie daalde de WW. Daartegenover staan sectoren waarin de WW toenam, zoals detailhandel, groothandel, zorg & welzijn en overige commerciële dienstverlening. Eind september 2022 was het aantal WW-uitkeringen in Drenthe ruim lager dan een jaar eerder (-25,6 procent).

Grote opgave

Nederland staat de komende jaren voor een grote opgave om de uitstoot van broeikasgassen drastisch terug te brengen. Daarom wordt volop ingezet op de opwekking van duurzame stroom met zonnepanelen en windturbines. Dit vergt uitbreiding van kabels, leidingen en buizen die onze energie transporteren en opslaan. Om dit deel van de energietransitie te realiseren, zijn veel extra arbeidskrachten nodig. Het gaat om vakmensen waaraan op de arbeidsmarkt al een structureel tekort bestaat. 

In de provincie Drenthe bestaat, evenals in de rest van Nederland, een structureel tekort aan mensen in technische beroepen die benodigd zijn voor de energietransitie. Dat maakt het lastig voor werkgevers om vacatures te vervullen. Deze beroepen zijn namelijk niet alleen nodig voor de klimaatwerkzaamheden, er is ook in het algemeen veel vraag naar.