Afbeelding

Drenthe ziet aantal WW-uitkeringen toenemen

Algemeen

EMMEN - Het aantal WW-uitkeringen in de provincie Drenthe is in december gestegen. Dat komt voornamelijk door de corona-pandemie. De stijging wordt voornamelijk veroorzaakt door jongeren. Sectoren waarin zij vaak werkzaam zijn, zijn hard getroffen door de coronacrisis.

Eind december kregen 8121 Drenten een WW-uitkering. Dat is 3,2 procent van de beroepsbevolking. Het aantal WW-uitkeringen in Drenthe nam in december toe met 7,4 procent (563 uitkeringen). In december is het gebruikelijk dat de WW stijgt. Dit komt door het afnemen van werkgelegenheid in de wintermaanden in onder andere bouw, landbouw, bij uitzendbedrijven en in de horeca.

Steunpakketten

De coronacrisis had vorig jaar veel invloed op de arbeidsmarkt. Het aantal WW-uitkeringen liep in de eerste periode van de crisis flink op. In de daaropvolgende maanden daalde de WW, onder andere door de steunpakketten van het kabinet. Hierdoor zijn veel (vaste) werknemers in dienst gehouden, die anders mogelijk ontslagen zouden zijn. Toch stegen de uitkeringen wel. Eind december 2020 telde Drenthe 1.268 meer WW-uitkeringen (+18,5 procent) dan in december 2019.

Flexibele contracten

Die toename is groter onder jongeren: in de leeftijdscategorie tot 27 jaar was de toename maar liefst 45 procent op jaarbasis. Jongeren werden in het begin van de crisis snel en hard geraakt. Dit komt doordat ze vaak met flexibele contracten werken in sectoren die door de coronamaatregelen veel of zelfs alle omzet verloren, zoals de horeca en detailhandel non-food. Jongeren hebben over het algemeen nog niet lang WW-rechten opgebouwd en ontvangen daardoor slechts kort een WW-uitkering. Meestal vinden ze snel weer werk, zoals na afgelopen zomervakantieperiode weer meer gebeurde. 

Profiteren

In de leeftijdscategorie 27 tot 50 jaar was de stijging met 22 procent een stuk kleiner. De WW-uitkeringen namen met 11 procent het minst toe bij 50-plussers. Als de werkloosheid verder stijgt kunnen ook meer oudere werknemers met vaste contracten hun baan verliezen. Wanneer de economie en de arbeidsmarkt vervolgens weer aantrekken, zijn het vaak de jongeren die het eerst profiteren.

Eind december telde Nederland 285.659 WW-uitkeringen. Dat is 3,1 procent van de beroepsbevolking. Vorige maand waren er 276.369 WW-uitkeringen in Nederland. Landelijk steeg het aantal WW-uitkeringen daarmee met 9.290 uitkeringen ten opzichte van vorige maand (+3,4 procent). Overal in Nederland nam het aantal WW-uitkeringen in december toe.