Het Oranjekanaal bij Emmen. Vechtstromen werkt hier aan oevers met zo veel mogelijk soortenrijkdom.
Het Oranjekanaal bij Emmen. Vechtstromen werkt hier aan oevers met zo veel mogelijk soortenrijkdom.

Vechtstromen werkt aan vergroening van Oranjekanaal bij Emmen

Algemeen

EMMEN - Vechtstromen werkt aan de vergroening van het Oranjekanaal bij Emmen. Het waterschap wil de soortenrijkdom in de natuur langs het water verbeteren.

Soortenrijkdom oftewel biodiversiteit is belangrijk. Vechtstromen heeft daarom een speciale ‘vergroeningsstrategie’ ontwikkeld. Die wordt toegepast bij de herinrichting van beken, in het maaibeleid en bij de keuze voor ‘groene’ leveranciers. Ook worden op diverse plaatsen natuurvriendelijke oevers aangelegd en oeverhoekjes ingezaaid.

Ook bij het onderhoud van het Oranjekanaal wordt rekening gehouden met het stimuleren van de biodiversiteit. Er wordt selectief gesnoeid waardoor inheemse bomen als de mispel en de wilde appel weer zichtbaar worden. Antoon Huis In ’t Veld is een van de medewerkers die zich hiervoor heeft ingezet. ,,De mispel is opnieuw geïntroduceerd,  omdat deze bijna uit de Drentse houtwallen is verdwenen. De lijsterbes en de meidoorn zijn door de selectieve snoei weer tevoorschijn  gekomen. De lijsterbes krijgt na de bloei oranje bessen, dat past prachtig bij de naam van het Oranjekanaal”, aldus Huis In ‘t Veld. 

Behalve dat er selectief gesnoeid is, zijn er ook nieuwe inheemse struiken aan de oevers langs het kanaal toegevoegd. Zo zijn er inheemse bosrozen geplant. Dit zijn struikvormers en erg goed voor de biodiversiteit vanwege hun bloei en bottelvruchten in de herfst. Ze zorgen voor meer insecten, vlinders enzovoort. 

Tijdens de werkzaamheden deed de kans zich voor om ook het historische jaagpad terug te brengen. Het jaagpad werd vroeger gebruikt om trekschepen vooruit te trekken door het Oranjekanaal. Dit gebeurde door paarden en scheepsjagers. Het pad, dat loopt van de oude melkfabriek in Emmen tot aan de Heirbrug, kan nu gebruikt worden door wandelaars zodat zij kunnen genieten van het natuurschoon. Op het historische pand kan de wandelaar zich in de 19e eeuw wanen en als het ware zien hoe de schepen werden voortgetrokken door het Drentse landschap.