Steeds meer kleine watergangen vallen droog. Dit kan leiden tot natuurschade (foto waterschap Vechtstromen).
Steeds meer kleine watergangen vallen droog. Dit kan leiden tot natuurschade (foto waterschap Vechtstromen).

Vechtstromen bezorgd over droogte in Emmen

Algemeen

EMMEN - Er is de afgelopen tijd weinig regen gevallen in Zuidoost-Drenthe. Ook de komende tijd wordt weinig neerslag verwacht. Waterschap Vechtstromen maakt zich daarom zorgen over deze regio.

In de gebiedsdelen waar water aangevoerd kan worden vanuit de IJssel en het IJsselmeer, leidt de droogte nog niet tot problemen. Voor de hoge zandgronden ligt dat anders. Om hier beter water vast te houden, maait het waterschap in veel kleine waterlopen minder bodems en taluds. Maar ondanks deze maatregelen vallen daar steeds meer kleine watergangen droog, vooral de ‘haarvaten’ op de hoge zandgronden. Door het uitblijven van regen is de verwachting dat meer waterlopen zullen gaan droogvallen. Dit kan leiden tot natuurschade. Verder staat de waterkwaliteit in ondiep water, zoals vijvers, onder druk. 

Ook grondwater kan geen oplossing bieden. Na weken met weinig tot geen neerslag is dit peil in Zuidoost-Drenthe gezakt tot ruim onder gemiddeld. De verwachting is dat de grondwaterstand het verder zal uitzakken, mogelijk tot zeer lage waarden voor de tijd van het jaar.

De afgelopen winter was uitzonderlijk zacht en werd gevolgd door een lange warme periode. De watertemperatuur is daardoor op veel plaatsen snel opgelopen, vooral in ondiep, stilstaand water. Dit kan leiden tot waterkwaliteitsproblemen, zoals blauwalg. Op verschillende locaties (onder andere de Grote Rietplas in Emmen) is nu een negatief zwemadvies van kracht.