Ook de Veenkerk in Klazienaveen-Noord wordt bezocht tijdens de historische wandeling.
Ook de Veenkerk in Klazienaveen-Noord wordt bezocht tijdens de historische wandeling.

Historisch Klazienaveen organiseert wandeling

Algemeen

KLAZIENAVEEN - Historisch Klazienaveen houdt z’n jaarlijkse historische wandeling op zondag 19 september. Het thema van deze editie is ‘In de voetsporen van de Domeneer van Turfland’. 

De wandeling start om 13.00 uur bij De Witte Olifant in Klazienaveen. Hier wordt eerste koffie gedronken en daarna worden de deelnemers met een originele Amerikaanse schoolbus naar de plaats gebracht waar evangelist Willem de Weerd in januari 1904 uit de tram stapte om vervolgens naar Klazienaveen-Noord te lopen. Hij begon zijn werk op zondag 3 april 1904 en ging hiermee door tot aan zijn dood op 28 januari 1946.

De geschiedenis van de Domeneer van Turfland is indrukwekkend. In een gebied waar men niet alleen op een turfje keek, maar ook de drankfles niet was weg te denken, bleef hij eerlijk, recht door zee en vechten tegen onrecht. Koningin Wilhelmina noemde hem ‘een zendeling in eigen land’.

Hoewel de tocht zes kilometer is, wordt slecht twee kilometer gewandeld. De rest wordt afgelegd met de bus. Mensen die minder valide zijn kunnen de hele tocht met de bus afleggen. Onderweg vertelt een gids van Historisch Klazienaveen over interessante historische locaties.

In Klazienaveen-Noord staat de Veenkerk open ter bezichtiging en vertelt Wiecher Heuving over het leven van evangelist Willem de Weerd. Ook wordt in de Veenkerk koffie gedronken. De terugreis naar Klazienaveen wordt in de bus afgelegd en aan het eind van de tocht wordt stilgestaan bij het graf van Willem de Weerd.

Het evenement vindt coronaveilig plaats. De kosten voor deelname bedragen 5 euro, inclusief de koffie. Aanmelding via de website www.historischklazienaveen.nl.