De onderzoekswagen staat eerst in Odoorn. Daarna volgt Valthermond.
De onderzoekswagen staat eerst in Odoorn. Daarna volgt Valthermond.

Bevolkingsonderzoek borstkanker in Borger-Odoorn

Algemeen

ODOORN - In de gemeente Borger-Odoorn wordt vanaf maandag 31 mei weer een bevolkingsonderzoek naar borstkanker gehouden. Vrouwen in de leeftijd van 50 tot en met 75 jaar kunnen hier aan deelnemen.

,,Een leuk onderzoek is het niet, maar je weet waar je het voor doet.” Anneke Schouten is 62 jaar en doet al sinds haar 50e mee aan het onderzoek. Om de twee jaar laat zij borstfoto’s maken in het mobiele onderzoekscentrum van Bevolkingsonderzoek Noord . ,,Tot nu toe gelukkig altijd met een goede uitslag. Maar in mijn omgeving heb ik al meerdere malen gehoord dat een uitslag niet goed was. Gelukkig waren ze er steeds op tijd bij!”

Een op de zeven vrouwen krijgt in haar leven te maken met borstkanker. Het onderzoek bestaat uit het maken van röntgenfoto’s van beide borsten, een mammografie. Schouten: ,,Het onderzoek is niet prettig en kan best pijnlijk zijn.” Bij het maken van de röntgenfoto worden de borsten samengedrukt. Dit is nodig om de foto goed te kunnen beoordelen. Het onderzoek wordt uitgevoerd door hiervoor opgeleide screeningslaboranten. Zij zijn specialisten in het maken van een mammografie. 

De röntgenfoto’s worden beoordeeld door twee screeningsradiologen. Zij beoordelen de foto’s onafhankelijk van elkaar. De radiologen zoeken naar verdachte afwijkingen die misschien borstkanker kunnen zijn. Als een vrouw al eerder heeft meegedaan aan het bevolkingsonderzoek, dan worden de nieuwe foto’s ook vergeleken met de oude. Door het bevolkingsonderzoek overlijden jaarlijks ongeveer 850 vrouwen minder aan borstkanker. Uit onderzoek is gebleken dat vrouwen die regelmatig meedoen aan het bevolkingsonderzoek na drie keer deelnemen 50 procent minder kans hebben om te overlijden aan deze ziekte.

De onderzoekswagen staat tot eind juni in Odoorn. Daarna staat men twee weken in Valthermond. Vanaf medio juli is Nieuw-Buinen aan de beurt. Als laatste volgt Boger. Begin september worden hier de laatste onderzoeken gehouden.