Het mobiele onderzoekscentrum van Bevolkingsonderzoek Noord.
Het mobiele onderzoekscentrum van Bevolkingsonderzoek Noord.

Bevolkingsonderzoek naar borstkanker wordt hervat

Algemeen

EMMEN - Het bevolkings­onderzoek naar borstkanker in Emmen wordt hervat. Vanaf 8 juli staat het mobiele onderzoekscentrum in de wijk Bargeres. Hierna gaat de mobiele unit naar Angelslo, Emmermeer en daarna Klazienaveen.

Vanwege de uitbraak van het coronavirus heeft het bevolkingsonderzoek van half maart tot begin juli stilgelegen. Inmiddels zijn maatregelen genomen om het onderzoek veilig en binnen de richtlijnen uit te voeren. Het bevolkingsonderzoek wordt weer gefaseerd opgestart. Cliënten die aan de beurt zijn, ontvangen vanzelf een uitnodiging. De vrouwen voor wie het onderzoek is uitgesteld, zijn het eerst aan de beurt.

,,Een leuk onderzoek is het niet, maar je weet waar je het voor doet”, aldus Anneke Schouten. Zij is 58 jaar en doet al sinds haar 50e jaar mee aan het bevolkingsonderzoek borstkanker. Om de twee jaar laat zij borstfoto’s maken in het mobiele onderzoekscentrum van Bevolkingsonderzoek Noord. ,,Tot nu toe gelukkig altijd met een goede uitslag. Maar in mijn omgeving heb ik al meerdere malen gehoord dat een uitslag niet goed was. Gelukkig waren ze er steeds op tijd bij!”

Een op de acht vrouwen krijgt in haar leven te maken met borstkanker. De meeste van deze vrouwen zijn ouder dan 50 jaar. Alle vrouwen in de leeftijd van 50 tot en met 75 jaar krijgen om de twee jaar een uitnodiging om mee te doen aan het bevolkingsonderzoek borstkanker. Dit onderzoek is gratis. Deelname is vrijwillig.

Het onderzoek bestaat uit het maken van röntgenfoto’s van beide borsten, een mammografie. Anneke: ,,Het onderzoek is niet prettig en kan best pijnlijk zijn.” Bij het maken van de röntgenfoto worden de borsten samengedrukt. Dit is nodig om de foto goed te kunnen beoordelen. Het onderzoek wordt uitgevoerd door hiervoor opgeleide screeningslaboranten. Zij zijn specialisten in het maken van een mammografie. De röntgenfoto’s worden beoordeeld door twee screeningsradiologen. Zij beoordelen de foto’s onafhankelijk van elkaar. De radiologen zoeken naar verdachte afwijkingen die misschien borstkanker kunnen zijn. Als een vrouw al eerder heeft meegedaan aan het bevolkingsonderzoek, dan worden de nieuwe foto’s ook vergeleken met de oude. 

Door het bevolkingsonderzoek overlijden jaarlijks ongeveer 850 vrouwen minder aan borstkanker. Uit onderzoek is gebleken dat vrouwen die regelmatig meedoen aan het bevolkingsonderzoek na drie keer deelnemen 50 procent minder kans hebben om te overlijden aan deze ziekte.Meer informatie over het bevolkingsonderzoek is te vinden op www.bevolkingsonderzoeknederland.nl.