Afbeelding

Vocalin Drenthe geeft Van Gogh-concert in Emmen

Algemeen

EMMEN - Projectkoor Vocalin Drenthe zal in maart vier keer het concert ‘Klanken en kleuren; via Gounod naar Van Gogh’ uitvoeren. In Emmen gebeurt dat op 11 maart in de Goede Herderkerk. 

Het jaar 2023 is in Drenthe het jaar van Van Gogh. Vocalin Drenthe levert hieraan bijdrage met een zangprogramma waarin verbanden worden gelegd tussen de componist Gounod en de schilder Vincent van Gogh. Beide kunstenaars kenden elkaar. In de brieven van Vincent aan zijn broer Theo komt de verbinding tussen de muziek van Gounod en de schilderijen van Van Gogh regelmatig aan de orde.

Het concert begint met een duet uit de opera Mireille. Charles Gounod schreef deze opera rond 1863 en liet zich tijdens het componeren net als Van Gogh inspireren door de prachtige omgeving aan de voet van de Alpilles in het departement Bouches-du-Rhône, ten zuiden van de stad Avignon.

Vocalin Drenthe vervolgt hierna met het Pater Noster (Onze Vader) en de Caeciliamis van Charles Gounod. Caecilia is de beschermvrouw van de muziek. In katholieke landen en streken dragen veel koren, fanfares, harmonieën en andere muziekensembles daarom de naam Sint Caecilia. De Caeciliamis is het bekendste werk van Charles Gounod op het gebied van kerkmuziek. De mis heeft een grote orkestbegeleiding, waardoor dit populaire werk niet vaak wordt uitgevoerd.

Medewerking wordt verleend door sopraan Judith Sportel, tenor Aart Mateboer en bas Joep van Geffen. Voor de begeleiding zorgen Karel van den Berg en het Ensemble Conservatoire.

Het concert in Emmen is op 11 maart in de Goede Herderkerk aan de Oude Roswinkelerweg. De aanvang is 20.00 uur. Vocalin Drenthe staat onder leiding van dirigent Roelof Bosma. Vanwege de verbinding van het concert met de schilderkunst worden de kunstschilders en amateurschilders uit de regio speciaal uitgenodigd. Na Emmen zijn er nog concertuitvoeringen in Hoogeveen, Assen en Roden. Meer informatie is te vinden op www.vocalindrenthe.nl.