Afbeelding

Inwoners Drenthe hebben hoogste energierekening

Algemeen

EMMEN - De energierekening van Drenten is het hoogst van heel Nederland. Dat blijkt uit onderzoek van energiebedrijf Zonneplan, op basis van cijfers van het CBS. Gemiddeld betalen Drentse huishoudens jaarlijks 4722 euro aan hun energieleverancier, waar het landelijk gemiddelde op 4147 euro ligt. Binnen de provincie zijn enkele opvallende verschillen tussen gemeenten.

Het CBS houdt per gemeente en provincie bij hoeveel gas en stroom inwoners gemiddeld verbruiken. De meest recente cijfers dateren van 2020. Zonneplan legde daar de gemiddelde gas- en stroomkosten (CBS, maart 2022) naast en hield bovendien rekening met het percentage huishoudens dat gebruikmaakt van stadsverwarming. Het energiebedrijf concludeert dat Nederlanders in de Randstad in de regel aanzienlijk minder kwijt zijn dan daarbuiten.

In veel Drentse gemeenten komt de jaarlijkse energierekening ruim boven de 5000 euro uit. In Aa en Hunze betaalt men zelfs bijna 5500 euro. Ook inwoners van de gemeente Tynaarlo betalen meer dan gemiddeld: bijna 5200 euro. Assen daarentegen is de positieve uitschieter. In en rondom de Drentse hoofdstad bedragen de energiekosten gemiddeld 3976 euro. Ook inwoners van Meppel en Hoogeveen zijn relatief voordelig uit ten opzichte van de rest van de provincie.

Dat men in Hoogeveen en Emmen nog relatief voordelig uit is, is volgens Zonneplan goed te verklaren. In deze gemeenten staan namelijk relatief veel (nieuwe) huurappartementen. Deze woningen zijn doorgaans wat kleiner dan koopwoningen en eengezinshuurwoningen en hebben dus minder gas nodig om warm gestookt te worden. Bovendien gaat er minder warmte verloren doordat boven- en naastgelegen appartementen elkaar als het ware isoleren.