Een aantal van de Lefier-woningen in Erica die worden verduurzaamd (foto Lefier).
Een aantal van de Lefier-woningen in Erica die worden verduurzaamd (foto Lefier).

Lefier start verduurzaming van 56 woningen in Erica

Algemeen

ERICA - Verhuurder Lefier start binnenkort aan de Omhaal en het Kolkje in Erica met de verduurzaming van 56 huurwoningen. De verwachte oplevering is begin november.

Na de werkzaamheden zullen de woningen beschikken over energielabel A. Dat betekent dat ze goed geïsoleerd zijn, duurzaam en comfortabel. Huurders kunnen bovendien kiezen voor zonnepanelen, waardoor de energierekening nog verder omlaag gaat.

De werkzaamheden worden uitgevoerd door Buursema Bouwbedrijf BV uit Sleen. Ze starten volgende week. Alle bewoners hebben ingestemd met de verduurzaming, die onder andere bestaat uit het vervangen van de dakpannen, panlatten en goten, het isoleren van de buitenmuren en het paneel bij het toilet, het plaatsen van HR++-glas en het installeren van mechanische ventilatie. Bij enkele woningen worden tevens nieuw sanitair en een nieuwe keuken geplaatst. Ook planmatige werkzaamheden, zoals schilderwerk, zijn naar voren gehaald.

Na de werkzaamheden profiteren de huurders van een lagere energierekening. De huurverhoging die na de werkzaamheden in rekening wordt gebracht, varieert van 9 tot 17 euro per maand. Dit bedrag is volgens Lefier ‘vrijwel altijd lager’ dan het bedrag dat bespaard kan worden op de energierekening.

De hoekwoningen worden standaard voorzien van vier zonnepanelen, nodig om energielabel A te krijgen. Daarnaast kunnen bewoners kiezen voor extra panelen, waarvoor een bijdrage van 2 euro per paneel per maand in rekening wordt gebracht. Deze bijdrage is lager dan de verwachte besparing op de energierekening, waardoor huurders profiteren. Dit geldt uiteraard ook voor bewoners van de tussenwoningen, die ook de mogelijkheid hebben zonnepanelen op hun dak te laten plaatsen.

Maximaal profiteren van een duurzame woning betekent inzicht hebben in het eigen energieverbruik. Daarin voorziet Lefier door de huurders gratis een energiedisplay aan te bieden. Dit apparaat geeft aan de hand van de gegevens van de slimme meter inzicht in het gas- en elektriciteitsverbruik en stimuleert bewoners zo om nog meer energie te besparen.

De 56 woningen in Erica maken deel uit van in totaal 2.500 huurwoningen in de gemeenten Groningen, Midden-Groningen, Stadskanaal en Emmen die Lefier de komende drie jaar verduurzaamt naar energielabel A. Deze woningen beschikken nu nog over energielabel D of slechter.