Afbeelding

Benefietconcert voor Oekraïne in Ichthus kerk Emmen

Algemeen

EMMEN - In de Ichthus kerk in Emmen zal zaterdag een benefietconcert voor Oekraïne worden gehouden. Er wordt opgetreden door een adhoc orkest en gospelkoor. Tevens is er samenzang. Het doel is om via een collecte zoveel mogelijk geld bijeen te brengen voor hulp aan Oekraïne.

Voor het concert hebben zich spontaan diverse amateurmuzikanten aangemeld. Het orkest zal daardoor uit circa 40 muzikanten bestaan. Samen met het gospelkoor zal gezorgd worden voor een afwisselend en aansprekend programma. De muzikale organisatie is in handen van Mark Harms, die tevens zal optreden als dirigent. Voorganger is Henk-Jan Vazques. Zij zijn onder de indruk van de bereidheid van iedereen om mee te werken. ,,Dat is enorm en iets prachtigs’’, zo laten ze weten. 

Het concert begint om 20.00 uur. De kerk aan de Walstraat is open vanaf 19.30 uur. Op het programma staat prachtige muziek zoals ‘Heal The World/We Are The World’ (Michael Jackson) en bijvoorbeeld een bewerking voor harmonieorkest van ‘Prayer for Ukraine’. Ook het volkslied en vele andere liederen zullen ten gehore worden gebracht.

De christelijke gereformeerde gemeente stelt de  Ichthus kerk beschikbaar voor het concert. Deze gemeente organiseert werkvakanties voor de jeugd. Sinds 2006 zijn onder andere een 5-tal werkvakanties in Oekraïne georganiseerd. De gemeente heeft dus een speciale band met het land. Er zijn nog steeds contacten en dit biedt de mogelijkheid voor rechtstreekse ondersteuning. Vooral voedsel en medicijnen worden schaars en duur en moeten voor een deel van buiten Odessa komen.

Een plaatselijke kerk in Odessa vangt op dit moment zo’n 50 vluchtelingen op en heeft de dagelijkse zorg voor onderdak, voedsel en medicijnen. De kerk verzorgt verder voedselpakketten voor militairen en voor bewoners die hun huis niet uit kunnen. Het bezorgen is niet gemakkelijk in verband met de avondklok en controleposten in de stad. Op dit moment is het, na dagen en nachten van luchtalarm, vrij rustig in de stad. De stroom vluchtelingen uit het Oosten houdt aan. Wie via Odessa het land wil verlaten wordt geholpen met vervoer naar Moldavië.  

In de papieren krant van deze week is een advertentie aan te treffen met daarin een QR-code om te kunnen doneren. Met eerdere acties is al 9000 euro bijeengebracht en overgemaakt naar de hulpinstanties in Oekraïne.