Afbeelding

Veel landbouwvoertuigen nog steeds zonder kenteken

Algemeen

EMMEN - Duizenden bedrijven en particulieren moeten hun (land)bouwvoertuigen nog registreren. Doen ze dit niet voor 1 januari, dan mogen ze daarna niet meer met hun voertuig de weg op. 

Op dit moment is nog slechts de helft van de verwachte 550.000 voertuigen geregistreerd. De Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) ziet het aantal aanvragen de laatste weken wel toenemen, maar nog onvoldoende om erop te vertrouwen dat alle voertuigen voor 1 januari zijn geregistreerd. In juli, augustus en september zijn in totaal bijna 125.000 registraties voor land- en bosbouwtrekkers, rijdende werktuigen en getrokken materieel aangevraagd. In de laatste elf weken moeten nog ruim 250.000 voertuigen geregistreerd worden. Rob van Dokkumburg van de RDW vreest dat er een flinke financiële strop dreigt voor bedrijven die hun voertuigen niet voor 1 januari registreren. 

,,Omdat deze voertuigen dan niet meer de openbare weg op mogen, kunnen ze hun werk niet meer doen. Want als bijvoorbeeld een graaf- of veegmachine de weg niet op mag, wordt het wel erg lastig om hun taak te verrichten. Komt zo’n voertuig toch op de openbare weg, dan riskeert de eigenaar een boete. Bovendien is het voertuig minder interessant voor kopers.” 


Registreren kan tot en met 31 december heel eenvoudig online. De kosten zijn 18 euro per registratie. Vanaf 1 januari is registratie nog wel mogelijk, maar is daarvoor een keuring op een van de keuringsstations van de RDW nodig. De kosten daarvan zijn minimaal 140 euro.