De prijsuitreiking. Op de voorgrond de begeleiders van Humanitas, op de achtergrond wethouder Guido Rink en Annebeth Lammers, dochter van de oud-wethouder (foto Gemeente Emmen).
De prijsuitreiking. Op de voorgrond de begeleiders van Humanitas, op de achtergrond wethouder Guido Rink en Annebeth Lammers, dochter van de oud-wethouder (foto Gemeente Emmen).

Vrouwenemancipatiegroep Humanitas wint Lies van Urk-prijs

Algemeen

EMMEN - De vrouwenemancipatiegroep van Humanitas Emmen & Borger-Odoorn is winnaar geworden van de Lies van Urk Emancipatieprijs 2021. Vorige week werden de wisseltrofee en een cheque van 1000 euro uitgereikt.

De Lies van Urk Emancipatieprijs is twintig jaar geleden ingesteld en wordt uitgereikt aan een persoon of een initiatief dat zich inzet voor emancipatie of participatie binnen de gemeente Emmen, op vrijwillige basis én met een voorbeeldfunctie. De prijs is vernoemd naar Lies van Urk, de eerste vrouwelijke wethouder in de gemeente Emmen.

Volgens de jury is de Lies van Urk-prijs voor de Humanitas-afdeling ‘meer dan terecht’, omdat de werkgroep al dertig jaar plek biedt aan vrouwen die het moeilijk hebben in onze samenleving. ,,Met de activiteiten wordt een ontmoetingsplek gecreëerd waar ze kennis kunnen maken met zaken waar ze anders wellicht nooit mee in aanraking zouden komen. Ze leren van elkaar en van de lezingen en excursies. De groepen zijn van multiculturele samenstelling waardoor ze ook veel van elkaar leren over andere culturen en andere gebruiken’’, aldus de jury.

Secretaris Zwaan Evenhuis van Humanitas Emmen & Borger-Odoorn ziet de prijs als een beloning voor de tomeloze inzet van een grote groep vrijwilligers door de jaren heen. ,,Al bijna een kwart eeuw staan zij klaar voor hun medemens. Als bestuur waarderen we dat enorm. Het is geweldig dat er nu ook erkenning van buiten Humanitas komt.’’

Annie Gerdes was oprichter van de vrouwengroepen. Na ruim 20 jaar begeleider te zijn geweest nam ze onlangs afscheid van Humanitas. ,,Ik heb al een mooi afscheid gehad maar dit komt er nog bovenop. De 1000 euro wordt vast goed besteed. Als het gaat om vrouwenemancipatie in Zuidoost-Drenthe is er nog veel te doen. Alle aandacht is daarom welkom en de Lies van Urk-Prijs helpt daarbij.’’

Het is niet de eerste keer dat de Humanitas-werkgroep van de afdeling Emmen & Borger-Odoorn de prijs wint: in 2011 gebeurde dat ook al een keer.