Industrieel erfgoed op het
Industrieel erfgoed op het

Treinenparade bij Smalspoor Museum

Algemeen

ERICA - Het Industrieel Smalspoor Museum in Erica organiseert op 28 en 29 augustus een parade van de locomotieven met een spoorwijdte van 900 millimeter. Het zijn locomotieven die vroeger gebruikt zijn bij de vervening, in de staatsbossen, bij defensie en bij de steenfabrieken. 

Bij het voorbij rijden van de treinen wordt informatie verstrekt over de achtergrond van elke locomotief: de leeftijd, het gebruik en de functie in het museum. Veel rijdend materieel wordt namelijk nog steeds in het museum gebruikt. De presentatie van de parade is in handen van Serge Vinkenvleugel. Naast de presentatie zijn er demonstraties smalspoorwerkzaamheden. Draaiorgel De Turfsteker zorgt voor muzikale ondersteuning.

De parades zijn om 12.00 uur en om 15.00 uur. Tussendoor rijden er personentreinen om de bezoekers kennis te laten maken met het museum. De trein rijdt onder meer langs het natuurgebied, waar zelfs nog veenmos groeit, en langs de historische turfstrooiselfabriek en remise; beide rijksmonumenten. De laatste trein vertrekt steeds een uur vóór de parade. 

Tussen de parades door kan men ook langs de locomotieven lopen en informatie krijgen. Voor kinderen is het leuk om eens te proberen hoe de zit is. Op beide dagen rijdt ook de Schwingeltrein en kunnen kinderen hun machinistendiploma behalen. 

Er gelden normale toegangsprijzen, maar reservering is verplicht. Tijdens het paradeweekend is er alleen toegang met een coronatoegangsbewijs. Dit geldt voor personen van 13 jaar en ouder.