Patiënt Anja Helder probeert de VR-bril thuis uit (foto Bianca Verhoef).
Patiënt Anja Helder probeert de VR-bril thuis uit (foto Bianca Verhoef).

VR-bril Treant helpt pijn te begrijpen

Algemeen

EMMEN - De ziekenhuizen van Treant maken sinds kort gebruik van VR-brillen. De poli Pijnbestrijding wil hiermee chronische pijnpatiënten hun pijn beter laten begrijpen. Ook in Emmen gebeurt dit.

Met het opzetten van de Virtual Reality-bril, volgt de patiënt de weg die een pijnprikkel in het lichaam aflegt. ,,Op deze manier proberen we de pijn die een patiënt ervaart, te visualiseren. Je gaat als het ware op reis met de pijnprikkel door je zenuwstelsel’’, aldus Marja Lassche en Wietske Zijnge, pijnconsulent en verpleegkundig specialist in opleiding bij Treant Zorggroep.

,,Door regelmatig te oefenen kan de patiënt de hersenen leren om de controle te vergroten. De patiënt leert hoe de pijn te begrijpen en zelf de pijn te kunnen beïnvloeden. In eerste instantie helpt het programma op de VR-bril hierbij, maar uiteindelijk kan de patiënt dit zelf zonder bril’’, aldus de Treant-medewerkers.

Chronische pijn is iets wat veel voorkomt in de regio. Het kan bijvoorbeeld gaan om mensen met rugklachten of zenuwpijn. Zij ervaren pijn die al langer bestaat, maar die ongevaarlijk is omdat de oorzaak allang weg is. Het is pijn die in het brein zit. Met de VR-bril probeert Treant de patiënten meer kwaliteit van leven te bieden, doordat de omgang met de pijn verbetert.

Treant Zorggroep heeft dertien VR-brillen aangeschaft. Patiënten krijgen de speciale bril thuis in bruikleen. Het gaat om een proef van zo’n tien weken, waarna geëvalueerd zal worden.