De zakken zorgen voor een fleurige aanblik. Foto: Henk van Beilen.
De zakken zorgen voor een fleurige aanblik. Foto: Henk van Beilen.

Hek school Barger-Oosterveld wordt groene bloemenmuur

Algemeen

BARGER-OOSTERVELD - Het stalen hek op het plein van basisschool Sint Gerardus in Barger-Oosterveld is omgetoverd in een prachtige groene muur vol met bloemen.

De leerlingen van groep vier hebben met zelfgemaakte plantenzakken een muur voor bijen gemaakt. Maar het zijn niet zomaar zakken. Op de zakken staan vragen als waar woon je, hoe denken mensen en kun je in een papieren huis wonen? In het afstudeerproject B here van de master kunsteducatie ArtEZ van Elsbeth van Beilen staat het stellen van vragen centraal. Hoe wij als mens door de manier waarop we leven ons bewegen in ons ecosysteem? De bijen in Drenthe hebben het door onze manier van leven erg moeilijk. 

De afgelopen maanden hebben de leerlingen van groep 4 lessen gehad over hoe wij leven en we daar betekenis aan geven. Met kunstlessen onderzochten ze op verschillende manieren hun ideeën. De vragen die daarbij ontstonden, hebben ze in de vragenmuur van hun klas verzameld. Deze vragen hebben de kinderen op gebruikte stoffen bedrukt. Vervolgens hebben de leerlingen van deze oude T-shirts en andere gebruikte stoffen plantenzakken genaaid. De zakken zijn gevuld met lobelia’s, tabaksplant, margrieten en nog veel meer bijenplanten. Het grootste gedeelte van de planten zijn zelfgekweekt. Een deel van de zakken hangt aan het bek. De rest wordt verspreid in het dorp.