De knoflookpad. Foto: provincie Drenthe.
De knoflookpad. Foto: provincie Drenthe.

Reddingsplan moet knoflookpad voor uitsterven behoeden

Algemeen

EMMEN - Verschillende Drentse partners gaan samenwerken om de ernstig bedreigde knoflookpad voor uitsterven te behoeden.

Het diertje is nagenoeg onzichtbaar, ontzettend kwetsbaar, maar woont graag in Drenthe. ,,De knoflookpad is een soort die van oorsprong in beek- en rivierdalen voorkomt, vooral in de oostelijke helft van Nederland, van Drenthe tot en met Limburg”, vertelt Richard Struijk van kennisorganisatie RAVON, die zich richt op onderzoek, advies en bescherming van reptielen, amfibieën en vissen. ,,De soort heeft een enorme achteruitgang gekend en dat komt vooral door het verdwijnen van de dynamiek langs rivieren en beken en door intensivering en schaalvergroting in de landbouw.”

Het is heel moeilijk om de achteruitgang in cijfers uit te drukken, vertelt Struijk. Dat komt mede doordat het beestje nagenoeg onzichtbaar is: overdag graaft hij zich in, ’s nachts is hij bijna uitsluitend onder water te horen. De grootste populatie van Nederland is te vinden op de Hondsrug. ,,De verschillende deelpopulaties leven hier op dit moment echter behoorlijk versnipperd. Ze staan niet in verbinding met elkaar. De afstanden zijn te groot, het landschap ertussenin is minder geschikt. Consequentie daarvan is dat inteelt op de loer ligt en dat kan leiden tot uitsterven.”

Om de situatie van de knoflookpad te verbeteren werkt de provincie, samen met RAVON, Landschapsbeheer Drenthe en Staatsbosbeheer aan verbindingen van hersteld en nieuw leefgebied tussen Weerdinge en Exloo. ,,Het doel is een grote populatie te creëren, een aaneenschakeling van meerdere families. Dat houdt in dat we bestaande populaties versterken en verbinden, door geschikt leefgebied te creëren.” Gewoonweg een paar poelen aanleggen volstaat helaas niet, legt Struijk uit. ,,De knoflookpad gedijt het best in ondiepe wateren met een groot oppervlak, zodat het water opwarmt en ook incidenteel droog kan vallen, zodat er geen vis in kan overleven.’’