Het Scheperziekenhuis in Emmen (foto Bianca Verhoef).
Het Scheperziekenhuis in Emmen (foto Bianca Verhoef).

Treant moet coronazorg inperken door personeelstekort

Algemeen

EMMEN - Treant beperkt met onmiddellijke ingang het aantal bedden voor coronapatiënten op de Intensive Care in het Scheperziekenhuis in Emmen. Ook de coronaverpleegafdeling wordt ingekrompen. Het lukt niet meer om de roosters van het personeel rond te krijgen.

Het aantal Intensive Care-bedden voor coronapatiënten gaat in Emmen van 14 naar 12 en het aantal bedden op de coronaverpleegafdeling van 20 naar 16. Ook kunnen er tijdelijk geen patiënten uit andere regio’s worden overgenomen. In totaal zijn 3 van de 12 operatiekamers van Treant de komende twee weken geopend voor operaties. In het Bethesda in Hoogeveen zijn alle operatiekamers tot 15 mei gesloten. Treant benadrukt dat zij wel acute zorg aan patiënten in de regio kan blijven verlenen. 

Treant is niet het enige ziekenhuis dat kampt met deze problematiek. Ook andere ziekenhuizen in het Noorden en de rest van het land geven aan dat het water hen aan de lippen staat. 

Het tijdelijk sluiten van operatiekamers betekent dat er operaties uitgesteld moeten worden. Patiënten die dit betreft, worden persoonlijk door Treant op de hoogte gesteld. Gekeken is welke zorg medisch verantwoord uitgesteld kan worden. Voor patiënten die niet langer kunnen wachten op een operatie wordt gezocht naar ‘een andere oplossing’. Treant gaat over deze gevallen in overleg met andere ziekenhuizen.

Treant-bestuurder Ron Akkerman: ,,We moeten helaas weer operaties uitstellen. Het gaat nu ook om operaties van patiënten met kanker. Dit is het laatste wat je wilt als ziekenhuis, maar we zien geen andere opties meer. Iedereen die kan bijspringen, springt bij. Artsen draaien dubbele diensten, verpleegkundigen werken extra. Onze medewerkers werken al meer dan een jaar keihard om zorg te verlenen aan coronapatiënten en om dagelijks de zorg te verlenen aan patiënten met andere ziekten en gezondheidsproblemen. We zien dat de grens nu echt bereikt is. Dat zien we ook aan het hoge ziekteverzuim als gevolg van de langdurige fysieke en mentale belasting. Medewerkers moeten hun welverdiende vrije dagen kunnen nemen.’’

Op ziekenhuislocatie Bethesda in Hoogeveen en ziekenhuislocatie Refaja in Stadskanaal blijven de poliklinieken en diagnostische afdelingen zoals het laboratorium en de afdeling Radiologie open. Ook chemo- en infuustherapie gaat door. De basisspoedposten en Cardiac Triage Units zijn van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur open voor niet-levensbedreigende situaties.