Afbeelding

Meer autobranden in Drenthe bij jaarwisseling

Algemeen

EMMEN - Er zijn in Drenthe tijdens oud en nieuw meer voertuigen uitgebrand dan een jaar eerder. In totaal werden 16 auto’s in de as gelegd, tegen 12 een jaar eerder. 

De cijfers zijn gepubliceerd door verzekeraar Univé, die jaarlijks onderzoek doet naar het aantal voertuigbranden tijdens de jaarwisseling. De stijging is onverwacht want vanwege de lockdownmaatregelen en het vuurwerkverbod kende Nederland een relatief rustige jaarwisseling. Niet alleen in Drenthe steeg het aantal voertuigbranden, ook in Friesland, Flevoland, Noord-Brabant en Overijssel was dat het geval. 

Landelijk is wel sprake van een daling. Met 334 gemelde voertuigen lag het aantal branden in heel Nederland een kwart lager dan een jaar eerder (453). De afgelopen jaren was juist sprake van stjgende trend. 

De cijfers op een rij: Drenthe 16 (12), Flevoland 9 (3), Friesland 8 (5), Gelderland 35 (47), Groningen 7 (8), Limburg 7 (16), Noord-Brabant  49 (36), Noord-Holland 20 (77), Overijssel 19 (14), Utrecht 39 (61), Zeeland 2 (3), Zuid-Holland 123 (171).

Univé ontving vorig jaar ruim 30 claims van schade door autobrand. De coöperatie verwacht dit jaar op eenzelfde aantal uit te komen. ,,Dat er dit jaar over het geheel minder auto’s zijn uitgebrand tijdens nieuwjaar is natuurlijk een prettige constatering’’, stelt Marco Nanne, directeur Univé Schade. ,,Dat zo’n dertig van onze klanten hun auto niet veilig hebben kunnen parkeren tijdens oud en nieuw blijft echter treurig. Het opzettelijk in brand steken van een auto is een onnodige schade die nadelig bijdraagt aan de premiestelling van verzekeraars’’, aldus de bestuurder. ,,Hopelijk is het afgelopen nieuwjaar een keerpunt en kunnen we ons vooral richten op schade die we echt niet kunnen voorkomen.’’