In het donker fietsen zonder goede verlichting is levensgevaarlijk. Foto: Bastiaan Heus.
In het donker fietsen zonder goede verlichting is levensgevaarlijk. Foto: Bastiaan Heus.

VVN komt in actie tegen kapotte fietsverlichting

Algemeen

EMMEN - Nu de dagen korter worden, wijst Veilig Verkeer Nederland (VVN) op het belang van goede fietsverlichting en bandenprofiel.

De verkeersclub trekt vanaf maandag het land in en gaat fietsers met kapotte verlichting helpen om veilig thuis te komen. Zo krijgen fietsers adviezen over zichtbaarheid en zijn er ‘stop and go’ reparatieacties. De nationale fietsverlichtingsactie gebeurt in samenwerking met vrijwilligers, scholen, sportverenigingen, fietsenmakers en ouders en duurt vier weken. VVN verwacht in totaal en corona-proof zo’n 60.000 fietsers te helpen.
Veilig Verkeer Nederland vindt dat fietsers, zeker in wintertijd, goed zichtbaar moeten zijn en veilig aan het verkeer deelnemen. Het staat namelijk vast dat de kans op een ongeval bij fietsen in het donker groter is dan bij daglicht. Hoe belangrijk het voeren van goede fietsverlichting is, blijkt ook uit de omvang van de fietsverlichtingsactie die Veilig Verkeer Nederland organiseert. Hiervoor mobiliseert men, verspreid over ons land, maar liefst 2.200 vrijwilligers, verdeeld over 320 actiegroepen. Daarnaast doen er zo’n 600 basisscholen aan de actie mee. Meer over het initiatief is te vinden op vvn.nl/fietsverlichting.