Anje en Pieter Sterken, samen met burgemeester Eric van Oosterhout (foto Bennie Wolbers).
Anje en Pieter Sterken, samen met burgemeester Eric van Oosterhout (foto Bennie Wolbers).

Diamanten paar in Klazienaveen

Algemeen

KLAZIENAVEEN - Anje Derks en Pieter Sterken hebben vorige week woensdag hun 60-jarig huwelijksfeest gevierd. De beide inwoners van Klazienaveen mochten vele gelukwensen in ontvangst nemen, waaronder die van burgemeester Eric van Oosterhout. Hij had een kopie van de huwelijksakte meegenomen.

Anje Derks kreeg tijdens een feestweek in Deventer contact met militair Pieter Sterken uit Klazienaveen. De vonk sloeg over en de twee kregen verkering. Daarna duurde het nog ruim vijf jaar voordat ze elkaar het jawoord gaven in het gemeentehuis van Emmen. Pieter had zich voorgenomen om pas te gaan trouwen als er geld was om een volledig ingerichte woning te kunnen betrekken.Toen het zover was, kon hij Anje definitief naar Drenthe halen. 

Anje Derks (86) werd in Raalte geboren in een gezin van een veehandelaar met nog twee broers en zeven zusters. Na de lagere school ging ze naar de huishoudschool. Zelf noemt ze het de ‘naaischool’, omdat in die tijd de kleren meestal zelf werden gemaakt. Ze ging later werken in de psychiatrie en in de thuiszorg. Ook was Anje zeer actief met de breimachine. Ze maakte truitjes en vesten voor haar eigen kinderen Erik, Linda en Auke en anderen. 

Pieter begon na zijn militaire dienst bij isolatiebedrijf Cleton en was daarvoor zes dagen in de week op pad. Hij bezocht grote bedrijven als de NAM, AKU en Gasunie. Behalve in Nederland deed hij dat ook in bijvoorbeeld Hamburg en Berlijn. In die periode ademde hij veel steenwolgruis in en als iemand daar iets over zij dan was zijn antwoord altijd: ‘ik heb bij mijzelf ook maar even een isolatie aangebracht’. Na een 40-jarig dienstverband ging hij op 59-jarige leeftijd vervroegd met pensioen om te genieten van zijn hobby’s. 

Anje en Pieter vertoefden jarenlang op verschillende campings in Dalen, Exloo en op de Fruithof in Klijndijk. Tussendoor werden ook vakanties gevierd met de kinderen in het buitenland, onder andere Italië. Tegenwoordig vermaakt het diamanten paar zich met hun tuintje achter de woning aan de Horizon en met een aantal kippen, konijnen en vogels. Het echtpaar verkeerd nog in redelijk goede gezondheid. 

Het huwelijksfeest is afgelopen weekend samen met de kinderen en hun zeven kleinkinderen met partners gevierd in een woonboerderij in het Friese Boornzwaag. Uiteraard geheel volgens de coronaregels.