Een van de treinen van het smalspoormuseum. De collectie wordt binnenkort uitgebreid.
Een van de treinen van het smalspoormuseum. De collectie wordt binnenkort uitgebreid.

Kindertrein voor smalspoormuseum

Algemeen

ERICA - Het Industrieel Smalspoor Museum in Erica neemt zaterdag 12 september een nieuwe kindertrein in gebruik. Commissaris van de Koning Jetta Klijnsma zal de officiële handeling verrichten. 

Zaterdag 12 en zondag 13 september zijn de Open Monumentendagen. Volgens het smalspoormuseum is dit een prima gelegenheid voor de overdracht van de trein. Klijnsma zal dit rond 14.00 uur doen. Naast de commissaris zijn diverse andere genodigden aanwezig, waaronder kinderen van de basisschool in Weiteveen. Zij zijn uitgenodigd om mee te rijden in de nieuwe trein. 

De trein is gebouwd door de firma Schwingel als pretparktrein op basis van origineel smalspoormaterieel van Schöma. Dat is ook de reden dat het past binnen de collectie van het museum, want pretparktreinen vallen op zich buiten het collectiebeleid. Het museum heeft de trein voor vijftig jaar in bruikleen gekregen van Molecaten Vakantieparken. Naast de trein is ook de bijbehorende 600 mm spoorbaan overgegaan naar het museum. Na lange tijd van restauratie door eigen medewerkers, kan de kindertrein nu worden ingezet en z’n rondjes maken. 

Tijdens de Open Monumentendagen zet het Industrieel Smalspoor Museum in Erica haar deuren wagenwijd open om het publiek de schatten van het Amsterdamscheveld te laten zien. Niet alleen monumenten van steen, zoals de turfstrooiselfabriek en de historische remise, maar vooral ook de uitgebreide collectie mobiel erfgoed: locomotieven en wagons op authentiek smalspoor in het hoogveen.

Beide dagen zijn er in en rondom het museum nog diverse extra activiteiten. Zo is te zien hoe een ambachtelijke smid z’n werk doet, komt een historische dragline in actie en wordt het werken met een sleepbak gedemonstreerd. 

De toegang is tijdens de Open Monumentendagen gratis. Alleen voor een eventuele rondrit en rondleiding wordt de normale toegangsprijs gevraagd. Publiek is op beide dagen welkom van 10.00 tot 16.30 uur. Het smalspoormuseum is gevestigd aan de Griendtsveenstraat 140 in Erica.