Bernhard en Geziena Hempen samen met burgemeester Eric van Oosterhout (foto Bennie Wolbers).
Bernhard en Geziena Hempen samen met burgemeester Eric van Oosterhout (foto Bennie Wolbers).

Bernhard en Geziena Hempen al 60 jaar een paar

Algemeen

EMMEN - Bernhard Hempen (85) en Geziena Kaijser (83) hebben zondag hun 60-jarig huwelijksfeest gevierd. Vrijdag kregen de echtelieden alvast bezoek van burgemeester Eric van Oosterhout die het diamanten paar namens de gemeente feliciteerde.

Een dansavond op Eerste Kerstdag in 1956 bij café Groothuis aan de markt in Emmen bracht het stel ruim 63 jaar geleden samen. Het was Geziena die de stap zette door Bernhard ten dans te vragen. Bernhard had haar al een poosje op het oog, maar de dans zorgde voor de doorbraak met het huwelijk als gevolg.

Bernhard Hempen werd in het Academisch Ziekenhuis in Groningen geboren. Hij bracht z’n jeugd door op een boerenbedrijf aan De Gruinten in Emmer-Compascuum. Bernhard bleef boer tot hij op 61-jarige leeftijd vervroegd met pensioen kon. Geziena Kaijser werd geboren in Valthermond in een fabrieksarbeidersgezin. Naast haar waren er twee broers. Na de lagere school ging Geziena aan het werk bij Westen in Ter Apel en later bij Alie Nieman aan de Weerdingerstraat in Emmen. Na hun trouwen nam Bernhard zijn geliefde mee naar de boerderij. 

Bernhard was de boer en Geziena hielp mee, voorzover de opvoeding van de dochters Suzanne en Janneke en de jongste zoon Anton dat toeliet. Vooral op de tractor stond Geziena op het land haar mannetje. Het paar kreeg zes kleinkinderen en inmiddels zijn er twee achterkleinkinderen.

Toen ze in 1998 van de boerderij gingen, verhuisde het paar naar het Westerdiep. Daar begon Bernhard met vrijwilligerswerk. Hij was 21 jaar lang betrokken bij het zwembad in Emmer-Compascuum en chauffeur op de speciale taxibus voor ouderen in het dorp. Verder biljartte hij wekelijks in clubverband bij Ons Plezier. Geziena gebruikte haar vrije tijd vooral om te lezen en kleding te naaien voor de kinderen. Samen maakten ze vele reisjes naar Texel en Scheveningen, maar ook bustochten naar Duitsland en Engeland. Twee jaar geleden kwam daar abrupt een einde aan toen Geziena vier herseninfarcten op rij kreeg en gedeeltelijk verlamd raakte. Het gevolg was dat zij een plekje kreeg in De Holdert en Bernhard daar nu een aantal dagen per week aanwezig is.