Roy Pruisscher.
Roy Pruisscher.

Roy Pruisscher geeft concert in Grote Kerk

Algemeen

EMMEN - Roy Pruisscher geeft zaterdag een orgelconcert in de Grote Kerk van Emmen. Dit concert is onderdeel van de reeks zomerorgelconcerten en begint om 15.00 uur.

Pruisscher (29) is als organist verbonden aan de gemeente die z’n diensten houdt in de Grote Kerk. ,,Een flink aantal zondagen per jaar ben ik achter de klavieren van dit orgel te vinden. Het is dus een soort thuiswedstrijd”, aldus Pruisscher. Toch is een concert anders: ,,Er staan geen liederen en gezangen op het programma, maar muziekstukken die door anderen zijn gecomponeerd. Daarbij zit ook muziek die is geschreven voor de kroning van een Engelse koning.”

Op het programma staan werken van allemaal Engelse componisten, zoals Howells, Elgar en Walton. ,,Ik heb een voorliefde voor Engelse muziek”, zegt Pruisscher. ,,Op sommige plekken is het heerlijk bombastisch en kun je het hele orgel opentrekken. Bij andere stukken waan je je op het engelse platteland door de prachtige melodieën.” 

Pruisscher is voor de Christen­Unie lid van Provinciale Staten in Drenthe. Daar zet hij zich onder andere in voor mobiliteit en cultuur. ,,Als organist kijk ik natuurlijk ook naar het gebouw waarin een orgel staat. In Drenthe hebben we prachtige monumentale gebouwen. Daar moeten we zuinig op zijn.”

In verband met de coronamaatregelen is er een beperkt aantal plaatsen in de Grote Kerk. Kaarten dienen van tevoren gereserveerd en betaald te worden via www.grotekerkcultureel.nl. Er is geen kaartverkoop in de kerk. Tijdens de orgelconcerten is de tentoonstelling in de kerk niet te bezichtigen.