Afbeelding

Bibliotheken gaan helpen met coronabewijs

Algemeen

EMMEN - Iedereen vanaf dertien jaar heeft sinds zaterdag een coronatoegangsbewijs nodig om bijvoorbeeld een restaurant, café, bioscooop, theater of evenement te bezoeken.

Zo wil het kabinet het risico op coronabesmettingen zo laag mogelijk houden. Met de CoronaCheck-app kan men zelf op een mobiele telefoon een coronabewijs maken. Wie dat lastig vindt, kan familie, buren of vrienden vragen om te helpen. Ook in de meeste bibliotheken kan men hulp krijgen. Mensen die geen mobiel hebben, kunnen het coronabewijjs ook printen.

Het coronabewijs is een persoonlijke QR-code. Dat is een vierkant met zwarte en witte blokjes. Men bewijst met de QR-code dat men gevaccineerd is, negatief getest bent of hersteld is van corona. Men laat het coronabewijs bij de ingang scannen als men bijvoorbeeld een restaurant, sportkantine, bioscoop, optreden of festival bezoekt. Men laat ook meteen een identiteitsbewijs zien, zodat het zeker is dat de QR-code bij die persoon hoort.

Ellie Roerade vroeg hulp in de bibliotheek bij het aanmaken van het coronabewijs: ,,Ik ben daar heel goed geholpen. Meestal vraag ik dit soort dingen aan mijn kleinkinderen, maar zij zijn op vakantie. Ik dacht toen gelijk: ik ga naar de bibliotheek. Want zij bieden hulp bij heel veel dingen. Waar kennis is, daar moet je heen, en dat is de bibliotheek!”