Max Tubben (midden) is blij met de derde plaats. Foto's: Bas Kaligis/RaceXpress.nl.
Max Tubben (midden) is blij met de derde plaats. Foto's: Bas Kaligis/RaceXpress.nl.

Uitstekend debuut van autocoureur uit Nieuw-Weerdinge

Sport

NIEUW-WEERDINGE - Met twee derde plaatsen in de prestigieuze GT Division van de Supercar Challenge is coureur Max Tubben uitstekend begonnen aan het nieuwe seizoen. Het negentienjarige talent uit Nieuw-Weerdinge liet in zijn BMW Silhouette 3.5 zien een coureur te zijn om serieus rekening mee te houden. 

,,Het was op zich een vrij goed weekend. Het was wel even wennen”, aldus de Drentse coureur, die een auto had gehuurd van JR Motorsport. ,,Ik had dit weekend een auto van het team, want onze eigen auto is nog niet helemaal af. Daar gaan we, als het goed is, in Hockenheim mee rijden.” 

Omdat Tubben niet met zijn eigen auto reed, moest in de trainingen extra hard gezocht worden naar de juiste afstelling van de BMW. ,,Daardoor waren de eerste twee trainingen vrij lastig. Maar aan het eind van de tweede training kwam ik er een beetje in. Ik leerde de auto steeds beter kennen.” 

De kwalificatie was daarna, zoals de Weerdinger het omschreef, ‘vrij goed’. Dat kwam neer op de poleposition in de GT Division. ,,Gewoon heel laat remmen en zorgen dat je downforce krijgt op de voorkant. In de races was ik in ieder geval verzekerd van de eerste startplek.”

De eerste race van het weekeinde was in de regen. ,,Het was echt veel glijden. Ik had een heel goede pitstop gehad, helaas spinde ik daarna in de tweede bocht door aquaplaning. Toen kwam de safety car op de baan en kon ik weer aansluiten bij de rijders voor me. Mijn banden waren daardoor wel afgekoeld waardoor ik rechtdoor vloog aan het einde van het rechte stuk.” Dat incident betekende dat hij uiteindelijk genoegen moest nemen met de derde plek.

De tweede race verliep op vergelijkbare wijze. ,,Ik was goed weg, had een goede pitstop, later hadden we een virtual safety car. Daarna ging ik op het Scheivlak zijwaarts de grindbak in. Dat was wel even pech, maar ik heb toch nog de derde plek kunnen pakken.’’

Zo had hij zijn debuut in de GT-klasse van de Supercar Challenge van een fraaie afloop voorzien. En dan te bedenken dat Tubben nog maar amper autosportervaring heeft. Hij heeft recent de overstap van de karts gemaakt.

Tubben in actie in de BMW.