Luka Advic in duel met Itakura (foto Gerrit Rijkens).

FC Emmen kan karwei in Groningen niet afmaken

GRONINGEN - FC Emmen heeft vanavond de uitwedstrijd tegen FC Groningen niet kunnen winnen. Na een ruststand van 0-1 eindigde de noordelijke derby in 1-1, terwijl er meer voor de Emmenaren in had gezeten.

In de wetenschap dat naaste concurrent Willem II drie belangrijke punten had gepakt tegen Sc Heerenveen, stuurde Emmen-trainer Dick Lukkien bijna dezelfde formatie het veld in als een week geleden tegen Sparta Rotterdam. Alleen Caner Cavlan ontbrak vanwege een blessure. Voor hem speelde Keziah Veendorp.

Vanaf de aftrap probeerde FC Emmen druk te zetten en dat resulteerde direct in kansen die niet benut werden. In de 8e minuut ging Sergio Padt in de fout tegen Michael de Leeuw. De toegekende vrije bal werd door Miguel Araujo via de handen van Padt op de lat geschoten.

FC Groningen dacht na een kwartier meer controle op de wedstrijd te krijgen, maar het was FC Emmen dat in de 24e minuut een mooie kans kreeg via Glenn Bijl. Hij schoot rakelings voorlangs. In de 37e minuut was het wel raak voor de Drenten. Na een goede aanval kwam de afvallende bal voor de voeten van Bijl, die vanaf randje zestien raak schoot. Hij werd daarbij wel geholpen door een van de Groningen-verdedigers, die de bal van richting veranderde.

Na de rust kwam FC Emmen ongewijzigd uit de kleedkamer en ging de ploeg door waar het de eerste helft was geëindigd. FC Groningen kon aanvallend niet echt veel uit halen, enkel een foutje van Peña in de 57e minuut bezorgde Groningen een scoringskans. De bal verdween in het zijnet. Vlak daarop was het wel raak. Balverlies van Kerim Frei op het middenveld bood Da Cruz de mogelijkheid om in de 60e minuut de 1-1 te scoren. FC Groningen kreeg na de gelijkmaker even een veldoverwicht, maar tot kansen leidde dat niet.

In de 72e minuut werd de licht aangeslagen Luka Adzic gewisseld voor Paul Gladon. Direct daarna kregen de bezoekers via Araujo een prima kans om weer op voorsprong te komen. Hij wist de bal uit een hoekschop echter niet de goede richting te geven. Vlot hierna zag Gladon een prima kopbal door Padt onder de lat weggeplukt worden. Emmen-trainer Lukkien haalde daarna Peña nog van het veld en bracht Nikolai Laursen in. FC Emmen deed er in de slotfase alles aan om de winnende treffer te forceren, maar het lukte ook in de zes minuten extra tijd niet meer.

FC Emmen-aanvoerder Michael de Leeuw was na afloop van mening dat de ploeg zich zelf tekort heeft gedaan. Vooral in de eerste helft kreeg zijn ploeg kansen en had FC Emmen meer moeten scoren dan een treffer. Ook trainer Dick Lukkien was van mening zijn ploeg de winst verdiend had.