Herbert Riphagen van Mypalmshop in zijn achtertuin met het blad van de Gunnera.
Herbert Riphagen van Mypalmshop in zijn achtertuin met het blad van de Gunnera.

Voor planten met grote bladeren naar Mypalmshop in Erica

Algemeen

ERICA - De laatste 15 jaar zijn er enkele uitzonderlijke planten in liefhebberstuinen opgedoken, die vooral opvallen door hun exotisch aandoende, enorme bladeren. 

In ons land is Trachycarpus fortunei zelfs al een ‘normale’ tuinplant aan het worden. De doorbraak van deze winterharde palm heeft lang op zich laten wachten. Maar inmiddels zijn deze exoten voor hun inburgeringsexamen geslaagd. De belangrijkste criteria voor tuinplanten zijn winterhardheid en sierwaarde. Qua winterhardheid zijn veel nieuwkomers redelijk sterk, al treedt er in sommige winters wel vorstschade op. Dit kan echter met wat luchtige winterbescherming als rietmatten voor een groot deel vermeden worden. Vooral Musa basjoo profiteert van een berg herfstbladeren. Na de winter groeit deze reus onder de vaste planten weer met enorme snelheid verder en kan onder gunstige omstandigheden zelfs (oneetbare) vruchten dragen.
Grote bladplanten creëren het jungle effect. Deze in combinatie met andere bladplanten zorgt er juist voor dat net dat ene kleurige bloempje eruit springt. De winterharde Tetrapanax (rijstpapierplant) is hier een mooi voorbeeld van. Maar een Gunnera manicata kan ook het gewenste power-effect geven. Nieuwe aanwinsten, zoals de Schefflera taiwaniana, of bekende planten zoals de Fatsia japonica zijn winterhard en hebben prachtige bladeren. Een Tasmaanse boomvaren geeft een echte jungle-feeling. En de steeds meer bekende en winterharde Yucca rostrata is een mooie combinatie met de donkergroene Trachycarpus wagnerianus. De blauw-zilveren bollen op stam gaan goed samen met groene bladplanten. Al deze planten zijn verkrijgbaar bij Mypalmshop in Erica aan de Beekweg 18. Het bedrijf is op vrijdag en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur geopend. Zie ook www.mypalmshop.nl.