De vrolijkheid spat eraf bij deze dames tijdens de optocht in Barger-Oosterveld (foto Bennie Wolbers).
De vrolijkheid spat eraf bij deze dames tijdens de optocht in Barger-Oosterveld (foto Bennie Wolbers).

Optochten weer hoogtepunt carnavalsfeest in Zuidoost-Drenthe

Algemeen

EMMEN - De vijf carnavalsverenigingen in de gemeente Emmen hebben ook dit jaar flink uitgepakt tijdens het volksfeest waarbij het ‘alaaf’ overal te horen was. De optochten waren daarbij het onbetwiste hoogtepunt.

Van donderdag tot en met dinsdag zorgen de verenigingen voor een boordevol feestprogramma. Naast de feestelijkheden in de cafés en feesttenten zijn de optochten steevast de absolute publiekstrekkers. Dat is dit jaar niet anders. Dorpsbewoners die de feestelijkheden onder dak niet kunnen bezoeken, beleven het carnavalsfeest vooral bij het aanschouwen van de uitbundig versierde wagens, loopgroepen en einzelgängers.

Zoals elk jaar begon alles met de verlichte optocht op de vrijdagavond bij de Kaibongels in Emmer-Compascuum. Een ongekend groot aantal wagens trok langs de duizenden belangstellenden langs de route. De zaterdagmorgen was traditiegetrouw voor De Dördouwwers in Weiteveen, die hiermee ook voor even de droevige gebeurtenissen van enkele weken geleden konden vergeten.

Na Weiteveen was het zaterdagmiddag de beurt aan Zwartemeer waar de praalwagens en loopgroepen in een lange stoet voor een zeer geslaagde optocht zorgden. Enkele kilometers had ook ‘t Stiekelzwien in Barger-Compascuum z’n eigen optocht met veel grote en mooie praalwagens en loopgroepen. 

Carnavalsvereniging De Zeskante Steen in Barger-Oosterveld deed met haar optocht op de zondagmiddag het hele dorp weer volstromen met belangstellenden tot ver uit de omgeving. Naast de wagens en loopgroepen uit het dorp zorgden ook veel praalwagens en loopgroepen uit de regio voor een fantastisch schouwspel. Een lang gekleurd en feestelijk lint trok door Barger-Oosterveld langs duizenden belangstellend. 

Op Rosenmontag in Barger-Compascuum komen traditiegetrouw ook weer veel wagens en groepen uit de regio naar het dorp. De diverse optochten, de grote publieke belangstelling en het omlijstende sociale programma bewijzen dat carnaval in Zuidoost-Drenthe volop leeft.

Barger-Oosterveld (foto's Bennie Wolbers).
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Weiteveen (foto's Bennie Wolbers).
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding