Mariska Tukker uit Barger-Oosterveld trekt erop uit met honden, zakken en een grijper.
Mariska Tukker uit Barger-Oosterveld trekt erop uit met honden, zakken en een grijper.

Mariska Tukker uit Barger-Oosterveld houdt van opgeruimd

Algemeen

BARGER-OOSTERVELD - Mariska Tukker (47) uit Barger-Oosterveld maakt er een gewoonte van om zwerfafval op te ruimen als ze haar honden uitlaat. De route die ze loopt, registreert ze op de app HelemaalGroen. Ook anderen kunnen daardoor zien waar ze opgeruimd heeft.

Mariska woont vlakbij het bos en daar mogen de honden en hun baas graag wandelen. Het opruimen geeft haar een goed gevoel, al springen de tranen haar ook wel eens in de ogen van alle troep die ze tegenkomt. Er is dan wel statiegeld ingevoerd voor blikjes, maar toch vindt Mariska er nog steeds héél veel. Ze zou daarom graag zien dat het statiegeldbedrag wordt verhoogd om inleveren aantrekkelijker te maken. Haar allergrootste wens is dat er een tijd komt dat niemand ‘zomaar’ iets weggooit.

Van de gemeente Emmen heeft Mariska zakken en een grijper gekregen. Ze verzamelt haar opgeraapte afval thuis en na een bericht aan EMCO wordt alles vlot opgehaald. De gemeente heeft ook inleverpunten waar de zakken kunnen worden afgegeven. 

Mariska is lid van de groep ‘Hondenfeest’ waarvan de leden vaak en in verschillende samenstellingen samen met hun honden wandelen. Nu en dan organiseren ze een zwerfvuil-opruimdag met elkaar. De laatste keer werd daarbij op een route van zeven kilometer maar liefst 1500 kilo afval opgeraapt, waaronder veel grof vuil. Daaronder zelfs een complete vloer. 

Het samen bezig zijn zorgt voor veel plezier en maakt tegelijkertijd de omgeving stukken schoner. Marika geniet tijdens haar opruimwerk ook van de gesprekjes met passanten, al denkt iemand soms wel eens dat ze een taakstraf heeft.

Wie het voorbeeld van Mariska Tukker wil volgen, kan het beste de app.helemaalgroen.nl activeren. De app maakte de afgelegde opruimroute als een groen lijntje zichtbaar op de kaart van Nederland. Na een maand verkleurt het lijntje naar oranje en twee maanden later is het bruin. Bij opnieuw lopen kleurt het lijntje weer groen. Alle routes zijn te zien op www.helemaalgroen.nl. Inmiddels 14.265 deelnemers actief bij HelemaalGroen, waarvan 114 in de gemeente Emmen.