Afbeelding

Boek over Poolse strijders over de Drentse Hondsrug

Algemeen

EMMEN - Na het verschijnen van zijn eerste boek over de Franse para’s in Drenthe in 2020 werpt auteur Harold de Jong in zijn nieuwste boek, Poolse Strijders over de Hondsrug, een licht op een vaak vergeten hoofdstuk van de Tweede Wereldoorlog: de heldhaftige inzet van de 1e Poolse Pantserdivisie onder leiding van Generaal Maczek en hun cruciale rol bij de bevrijding van Noordoost-Nederland.

Het boek schetst een gedetailleerd beeld van de moed en vastberadenheid van de Poolse strijders terwijl ze oprukken over de uitgestrekte Hondsrug. Het onthult de intense strijd, de ontberingen en de triomfen van de Poolse militairen terwijl ze vochten voor vrijheid en gerechtigheid in een door oorlog verscheurd Europa. Het boek werpt ook licht op het aangrijpende verhaal van kamp Oberlangen, een krijgsgevangenenkamp net over de Nederlandse grens, waar 1728 Poolse vrouwelijke krijgsgevangenen wachtten op hun bevrijding.

Dit historische verhaal wordt verweven met nieuw kaartmateriaal en niet eerder gepubliceerd beeldmateriaal. Harold de Jong heeft door intensief onderzoek bijna alle gesneuvelde Poolse militairen een gezicht kunnen geven. Poolse Strijders over de Hondsrug is een indrukwekkend eerbetoon aan de mannen en vrouwen die hun leven waagden in de strijd tegen onderdrukking.

,,Met dit boek wil ik de Poolse militairen die in Noord-Nederland en net over de grens met Duitsland zijn gesneuveld de bekendheid geven die ze verdienen’’, aldus de auteur. Het boek is verkrijgbaar bij de boekhandel. Op 21 december wordt het officieel overhandigd aan CdK van Drenthe Jetta Klijnsma.