Op de voorplaat van het nieuwe nummer van Spitwa(a)rk staat de stationshalte van Eerste Exloërmond.
Op de voorplaat van het nieuwe nummer van Spitwa(a)rk staat de stationshalte van Eerste Exloërmond.

Nieuw nummer Spitwa(a)rk verschenen

Algemeen

ODOORN - De Historische Vereniging Carspel Oderen heeft weer een nummer van haar tijdschrift ‘Spitwa(a)rk’ uitgegeven. Daarin komen weer verschillende regionale geschiedenisverhalen aan bod.

Jakob Westendorp heeft een verhaal gemaakt over de steenfabriek in Valthermond. Dit keer over de oorlogstijd en waarom de fabriek uiteindelijk sloot. Roel Sanders leverde een bijdrage over de marken en markestenen in Exloo, Odoorn en Valthe. Roelof Hoving besteedt aandacht aan de molensteen van Exloo en Gradus Kuipers aan Valthe rond de vorige eeuwwisseling. Jan Wierenga schreef over de kogelgaten die in de Tweede Wereldoorlog in een huis aan de Hoofdstraat in Odoorn zijn veroorzaakt door een machinegeweer op een Poolse Cromwelltank.

Naast artikelen is het tijdschrift weer gevuld met veel historische foto’s. Op de voorplaat staat de stationshalte van Eerste Exloërmond.

Het tijdschrift is verkrijgbaar de Coöp in Odoorn, de bibliotheek en het Vervenershuus in Valthermond, de bibliotheek Odoorn en boekhandel Boelens in Emmermeer.