De nieuwe ligplaats is officieel in gebruik genomen. Onder anderen Henk Brink en Pascal Schrik zijn er blij mee (foto Bennie Wolbers).
De nieuwe ligplaats is officieel in gebruik genomen. Onder anderen Henk Brink en Pascal Schrik zijn er blij mee (foto Bennie Wolbers). Picasa

Nieuwe ligplaats voor snikke Johannes Veldkamp

Algemeen

ORANJEDORP - De snikke Johannes Veldkamp heeft een nieuwe ligplaats. Het schip meert voortaan af aan De Bladderswijk bij Oranjedorp.

De oude ligplaats van de trekschuit is grotendeels een bouwplaats geworden. Daarom was een nieuwe afmeerplek nodig en die werd donderdagmiddag officieel in gebruik genomen. Ook werd er een nieuw informatiebord onthuld. Gedeputeerde Henk Brink en wethouder Pascal Schrik van de gemeente Emmen verrichtten de feestelijke handelingen. 

Brink memoreerde dat het dit jaar tien jaar geleden is dat de Veenvaart is geopend, de vaarverbinding tussen Nieuw-Amsterdam en Ter Apel. Hij zwaaide de stichting Snikke Johannes Veldkamp alle lof toe voor het werk dat door de vrijwilligers verzet wordt. Zij verzorgen met de trekschuit vaartochten over de kanalen in Zuidoost-Drenthe. Daarbij wordt verteld over alles wat interessant is langs de route. Volgens de gedeputeerde vormt dit een belangrijke bijdrage aan de aantrekkingskracht van het gebied dat gevormd is door de veengeschiedenis. De snikke vaart van mei tot in september twee keer per week en kan ook gehuurd worden voor evenementen.

De kosten van de nieuwe aanlegsteiger, de parkeerplaats, elektriciteitsaansluiting en de bewegwijzering hebben in totaal zo’n 65.000 euro gekost. Dit is betaalt door de provincie en de gemeente Emmen. Op het informatiebord  bij de afmeerplek staan meerdere fietsroutes.

Voorzitter Harm van Weerden van Stichting Snikke gaf aan dat de trekschuit niet alleen een mooie aanvulling is op recreatiegebied, maar ook maatschappelijk van betekenis is. Er zijn heel veel vrijwilligers betrokken bij het in de vaart houden van Johannes Veldkamp, die allemaal zeer betrokken zijn.