Pianist Jan Lenselink geeft een mini-concert op de vleugel (foto Treant).
Pianist Jan Lenselink geeft een mini-concert op de vleugel (foto Treant).

Familie oud-chirurg schenkt pianovleugel aan Treant in Emmen

Algemeen

EMMEN - Op ziekenhuislocatie Scheper van Treant in Emmen kunnen medewerkers, patiënten en bezoekers vanaf nu gebruikmaken van een pianovleugel. Wijlen chirurg Bauco Bart Molenaar heeft de vleugel nagelaten aan Treant, omdat muziek een belangrijke rol in zijn leven speelde en helend kan werken voor patiënten. 

Molenaar was van 1960 tot 1988 chirurg in Emmen. Eerst in het Diaconessenhuis aan de Angelsloërdijk en later op de huidige locatie Scheper aan de Boermarkeweg. De door hem nagelaten vleugel is woensdag feestelijk in gebruik genomen. Dat gebeurde in het bijzijn van de vrouw, zoon en dochter van Bauco Bart Molenaar. Ter ere van deze gelegenheid gaf pianist Jan Lenselink als eerste belangeloos een mini-concert. 

De familie van oud-chirurg Molenaar hoopt dat het instrument bijdraagt aan een positieve omgeving voor patiënten en medewerkers. In overleg met de familie staat de vleugel in ‘De Schipholruimte’, de open eerste verdieping bij de hoofdingang, zodat iedereen er op kan spelen. Dat is ook de nadrukkelijke wens van de familie Molenaar. 

Treant is blij met de geschonken vleugel. Diverse onderzoeken in de neuropsychologie laten zien dat muziek kan helpen bij het verminderen van pijn en stress. Ook stimuleert het dopamine en oxytocine, twee stoffen die wezenlijk bijdragen aan het geluksgevoel van mensen. Treant heeft niet voor niets muziektherapeuten in dienst, zowel in de ouderen- als in de ziekenhuiszorg. De zorgorganisatie hoopt dan ook dat de vleugel veel gebruikt zal worden. 

Wie goed kan pianospelen, is van harte welkom om ook gebruik te maken van de vleugel.