De 24 foto's van de buitententoonstelling zullen te zien zijn op grote panelen.
De 24 foto's van de buitententoonstelling zullen te zien zijn op grote panelen.

Drie exposities in Schoonebeek rond Vincent van Gogh

Algemeen

SCHOONEBEEK - 2023 is in Drenthe uitgeroepen tot het Vincent van Gogh-jaar. De beroemde schilder verbleef namelijk 140 jaar geleden een tijdlang in de gemeente Emmen. Historische vereniging De Spiker in Schoonebeek staat hierbij stil met drie grote exposities.

Het is niet voor niets dat er over Van Gogh (1853-1890) wordt geëxposeerd in Schoonebeek. Hij bezocht in de maanden oktober en november 1883 de Zuidoosthoek van Drenthe en schilderde toen het voormalige Nicolaaskerkje in Oud-Schoonebeek en de kerktoren van Nieuw-Schoonebeek. 

In de Waag’nschuur bij museum- en zandstrooiboerderij Zwaantje Hans-Stokman’s Hof is van 30 maart tot en met 27 mei een expositie te zien over het leven van Vincent van Gogh. Er zijn onder andere zeldzame voorwerpen te zien uit de collectie van het Van Gogh Huis in Veenoord. De bezoekdagen zijn dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag van 13.00  tot 17.00 uur.

Daarnaast is er een fototentoonstelling in de buitenlucht, die duurt van 30 maart tot en met 28 juni. Er zijn 24 foto’s te zien, die zijn gemaakt door leden van fotoclub Fotofun Emmen. Zij lieten zich inspireren door de natuur, vergezichten, stillevens, kleuren en mensen zoals die door Vincent van Gogh zijn vastgelegd. Dit leverde een bijzondere ontmoeting op tussen de kwast van Vincent van Gogh en de lens van de fotografen. Twaalf van de 24 foto’s worden tussen de Waagn’schuur en de Van Gogh Beleeftuin geplaatst, de andere twaalf werken krijgen een plaatsje in deze bloemen-, kruiden- en fruitpluktuin. 

De derde expositie is in ’t Aole Gemientehoes en draagt de titel Van Gogh Creaties. Diverse groepen uit Schoonebeek tonen werk dat geïnspireerd is op Van Gogh. Schoonebeeker kunstenaars tonen eigen schilderwerk, Sociaal Cultureel Werk schilderijen en haakwerk, jongeren van Cosis diamond painting en de basisscholen en buitenschoolse opvang diverse creatieve werken. Ze zijn te zien van 30 maart tot en met 28 juni op maandag, dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur. Voor alle exposities geldt dat de toegang gratis is.