Leden van GroeiGrond en 100xTrees4Life bekijken een van de plantlocaties in het Rensenpark (foto Ali Zingstra).
Leden van GroeiGrond en 100xTrees4Life bekijken een van de plantlocaties in het Rensenpark (foto Ali Zingstra).

Nieuwe fruitbomen voor Rensenpark in Emmen

Algemeen

EMMEN - In het Rensenpark in Emmen worden vrijdag 17 maart om 11.00 uur een amandelboom en een pruimenboom geplant. Dat gebeurt bij de sociale groentetuin GroeiGrond. 

De bomen zijn de eerste die de grond in gaan in verband met het zogenaamde 100xTrees4Life-project. Dit landelijke bomenproject is een vierjarig initiatief van de soroptimistclubs in Nederland. Enerzijds worden bomen geplant in Noord Ghana, anderzijds gebeurt dat ook in eigen land. De bomen worden gekocht met geld dat bijeengebracht wordt gebracht door de soroptimisten. Deze vrouwenclubs zetten zich wereldwijd in voor de verbetering van de levens en positie van vrouwen en meisjes. 

De clubs hopen veel bomen te planten, omdat de bomen de aarde koelen en bijdragen aan een duurzame toekomst. In Ghana worden voedselbomen geplant in samenwerking met met Tree Aid als onderdeel van de Green Wall dwars door Afrika van oost naar west. Niet alleen wordt zo de erosie en verwoestijning tegengegaan, maar ook de voedselzekerheid en de zelfstandigheid van vrouwen bevorderd en daardoor de armoede en migratie verminderd.

In Emmen is gekozen voor het Rensenpark als plantlocatie, omdat dit gebied ‘in het hart van vele Emmenaren zit’. Er wordt samengewerkt met groentetuin GroeiGrond en het deeleconomie-project Rensenpark deelt. Vorig jaar is al een walnotenboom geplant in het kader van het 100xTrees4Life-project. De gemeente Emmen heeft deze eerste boom gesponsord.

Inmiddels is er in Emmen een adoptieplan voor fruitbomen. Hiervoor hebben zich nu twintig ‘groene vrienden van het Rensenpark’ gemeld. Zij doneren geld voor de fruitbomen. Voor elke geadopteerde boom in het park wordt er door de Soroptimistclub Emmen ook een boom in Ghana geplant. Het is de bedoeling dat er de komende jaren nog meer fruitbomen in het Rensenpark geplant worden.