Vooral beroepen in bouw, industrie en techniek behoren tot de structureel kansrijke beroepen.
Vooral beroepen in bouw, industrie en techniek behoren tot de structureel kansrijke beroepen.

Veel beroepen bieden kans op werk in Drenthe

Algemeen

EMMEN - De toename van het aantal WW-uitkeringen in Drenthe betekent niet dat de gunstige uitgangspositie van werkzoekenden op de arbeidsmarkt ineens voorbij is. Veel beroepen bieden al jarenlang goede kansen op werk en lijken weinig last te hebben van schommelingen in de economie.

Eind januari ontvingen 4.748 inwoners van de provincie Drenthe een WW-uitkering. Dat is 1,8 procent van de Drentse beroepsbevolking. Het aantal WW-uitkeringen in Drenthe nam in januari toe met 282 uitkeringen (+6,3 procent). Vrijwel ieder jaar neemt het aantal WW-uitkering toe in januari. Dit komt omdat er rond de jaarwisseling veel tijdelijke contracten aflopen.

De toename van de WW kwam in januari dan ook voor een belangrijk deel vanuit de uitzendbureaus. Ook is er in de wintermaanden minder werk in sectoren als bouw, horeca, landbouw en groenvoorziening. Ondanks de stijging van de WW in de afgelopen maand, was het aantal WW-uitkeringen eind januari nog fors lager (-18,1 procent) dan een jaar geleden.

Bouw en industrie

Structureel kansrijke beroepen lijken minder last te hebben van schommelingen in de economie en bieden al minimaal vier jaar onafgebroken kansen voor werkzoekenden. Vooral beroepen in bouw, industrie en techniek behoren tot de structureel kansrijke beroepen. Denk hierbij aan monteurs industriële machines en installaties, elektriciens, installateurs en monteurs elektrische installaties, (hoofd)operators proces- en levensmiddelenindustrie en timmerlieden.