Afbeelding

Emmenaren krijgen alleen voorschot op energietoeslag

Algemeen

EMMEN - Inwoners van de gemeente Emmen die recht hebben op energietoeslag krijgen, in tegenstelling tot eerdere berichten uit het gemeentehuis, alleen een voorschot van 500 euro.

Dat komt omdat voor het uitkeren van deze energietoeslag een wetswijziging nodig is. De nieuwe wet wordt rond de zomer verwacht. Het Rijk heeft onlangs aangegeven dat gemeenten pas na de invoering van de nieuwe wet de volledige energietoeslag mogen uitbetalen. Wel is het mogelijk om een voorschot van 500 euro uit te keren. Van deze mogelijkheid maakt de gemeente Emmen nu gebruik. 

Inwoners van Emmen met een inkomen tot maximaal 120 procent van het sociaal minimum die bekend zijn bij de gemeente ontvangen voor 1 maart automatisch een voorschot van 500 euro energietoeslag op hun rekening. Inwoners met een laag inkomen waarvan de gegevens niet bekend zijn bij de gemeente, kunnen de energietoeslag vanaf 1 februari aanvragen via emmen.nl/energietoeslag. Ook zij ontvangen bij toekenning het voorschot van 500 euro. 

Dit is een vervelende boodschap voor inwoners, erkent wethouder Raymond Wanders. ,,De mensen rekenen op een bedrag van 1300 euro en krijgen voorlopig alleen een voorschot van 500 euro. Als gemeente zijn wij genoodzaakt de veranderde wetgeving vanuit Den Haag te volgen. Zodra er rond de zomer duidelijkheid is over de totale hoogte van de energietoeslag, betalen wij dit uit.” 

In 2022 was er ook energietoeslag beschikbaar voor huishoudens met een laag inkomen. Huishoudens met een laag inkomen kunnen de energietoeslag 2022 nog tot 1 april 2023 aanvragen via dezelfde site.