Gerda en Tek Houkes samen met burgemeester Eric van Oosterhout (foto Bennie Wolbers).
Gerda en Tek Houkes samen met burgemeester Eric van Oosterhout (foto Bennie Wolbers).

Gerda Katuin en Tek Houkes al 60 jaar samen

Algemeen

EMMEN - Gerda Katuin en Tek Houkes uit Emmen hebben woensdag hun 60-jarig huwelijksfeest gevierd. Voor burgemeester Eric van Oosterhout was dat reden om even op de koffie met appelgebak te gaan en het paar te feliciteren.

Gerda Katuin (80) is net over de grens in Rühler-Twist geboren als tweede kind van een Duitse moeder en Nederlandse vader. In het gezin waren er nog vijf broers en twee zussen. Nadat de familie Katuin naar een boerderij in Angelslo was verhuisd, ging Gerda na de lagere school en huishoudschool werken bij Supermarkt Omvlee in Emmermeer. Daarna volgde er een periode op de Danlon. Na 15 jaar bij banketbakker Mulder en 15 jaar bij bakker Ten Napel in Emmen stopte zij op 60-jarige leeftijd met werken.

Tek Houkes (83) zag het levenslicht in Emmerschans als oudste kind in een gezin met nog een broer en zus. Na de lagere school, ambachtsschool en een cursus gezellen opleiding voor timmerman op de avondschool, begon hij zijn werkzame leven op een fabriek in Veenoord. Daarna werkte hij bij Meijer Beton en Kip Caravan in Hoogeveen en daarna in de bouw als timmerman.

Gerda en Tek kregen na hun trouwen zoon Harrie en dochter Elfrida. Inmiddels zijn er ook vier kleinkinderen en een achterkleinkind. Het tweede achterkleinkind is op komst.

Een groot deel van het leven van de familie Houkes stond in het teken van de muziek. Tek werd landelijk bekend als zanger van onder andere het lied ‘De Dordse Brug’. Hij was op tv te zien in ‘Op Volle Toeren’ en deed optredens in het hele land. Ook maakte Tek 30 jaar lang deel uit van het Noorder Bar Trio, bekend van het ‘Schone Drentse Land’ en ‘Ik ben een Drent’. De muziek is ook naar de kinderen overgewaaid. Harrie is bekend van Free Records in Emmen en Elfrida maakt deel uit van de damesgroep Dwarzz. Tek was ook nog ruim 20 jaar als presentator van het muziekprogramma ‘Het Emmer Lokaaltje’ te horen op de Lokale Omroep Emmen.

Het paar maakte in de loop der jaren reizen naar Curaçao en Miami en gaat de laatste jaren ook veel naar Canada waar zoon Harrie al een aantal jaren woont en Nederlandse producten voor supermarkten inkoopt. Het echtpaar was ook jarenlang regelmatig in Polen als vrijwilliger voor de stichting Help de Polen in Emmen. Gerda en Tek zijn alle twee zowel fysiek als geestelijk nog in topvorm en halen die energie uit wandelen en fietsen, terwijl Gerda ook nog één keer per week gaat zwemmen.