Jan en Tiny Smit samen met burgemeester Eric van Oosterhout (foto Bennie Wolbers).
Jan en Tiny Smit samen met burgemeester Eric van Oosterhout (foto Bennie Wolbers).

Jan en Tiny uit Zwartemeer zijn al 60 jaar een paar

Algemeen

ZWARTEMEER - Jan en Tiny Smit uit Zwartemeer hebben woensdag hun 60-jarig huwelijksfeest gevierd. Namens de gemeente ging burgemeester Eric van Oosterhout op bezoek om het diamanten paar te feliciteren.

Jan Smit en Tiny Tieck ontmoetten elkaar tijdens een kermis in Schöningsdorf. Na afloop fietsten ze samen terug naar Zwartemeer en was de verkering een feit. Drie jaar later gaven de twee elkaar het jawoord. Het jonge paar ging wonen in een noodwoning achter het ouderlijk huis van Tiny aan de Kamerlingswijk. In 1995 kochten Jan en Tiny de woning aan de Lok waar ze nog steeds met heel veel plezier wonen. Het paar kreeg drie dochters en inmiddels zijn er vijf kleinkinderen en sinds kort ook een achterkleinkind.

Tiny Tieck (81) werd geboren in Zwartemeer als tweede in een gezin met nog zes broers en drie zussen. Na de lagere school en de ULO werkte ze achtereenvolgens op de Bendien, de Danlon en nog enige tijd in de tuinbouw. Vanaf 1975 was Tiny ook zeer actief als vrijwilliger bij de katholieke kerk en in het sociale leven in Zwartemeer als secretaresse bij het opbouwwerk en lid van de Dorpsraad. Tot aan haar pensioen was ze de laatste 25 jaar werkzaam op het Hondsrug College als kantinemedewerkster. 

Jan Smit (84) zag het levenslicht als oudste in een gezin in Barger-Compascuum met nog drie broers en drie zussen. Na de lagere school en de ambachtsschool werkte hij 24 jaar als timmerman bij Van Os en daarna nog een aantal jaren bij Jo Buurman. Jan was vroeger ook erg sportief en handbalde bij Hurry Up en voetbalde als contractspeler bij SC Drenthe. Later was hij ook nog actief als scheidsrechter voor eerst de DVB en daarna de KNVB. Op 47-jarige leeftijd eindigde het werkzame leven van Jan, die ook nog actief was voor het FNV, toen hij in het ziekenhuis terecht kwam met hartproblemen. Maar liefst zes omleidingen brachten hem weer op de been.